fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Ierse broeders die daklozen opvangen opgetogen om komst paus

KN Redactie 23 augustus 2018
image
Armen begeven zich naar de daklozenopvang annex voedselbank van de kapucijnen in Dublin. (Foto: Broadsheet.ie)

Het Capuchin Day Center for Homeless People in het Ierse Dublin bereidt zich voor op het bezoek van paus Franciscus, aankomende zaterdag. “Fantastisch dat hij zo veel van zijn kostbare tijd aan daklozen schenkt.”

Bow Street, in het centrum van Dublin, lijkt een doodnormale straat. Toch werd juist hier bijna vijftig jaar geleden een daklozenopvang geopend die inmiddels is uitgegroeid tot referentiepunt voor alle armen van de stad. De kapucijnenbroeders proberen het gedachtegoed van Sint-Franciscus van Assisi concreet te maken, door zich dagelijks over arme mensen te ontfermen.

De dagopvang wil in de geest van de Italiaanse heilige “mensen verwelkomen die voedsel nodig hebben, geen huis hebben of in sociale zin uitgesloten zijn, door hun waardigheid te respecteren”. Het centrum biedt zorg en pastorale en materiële hulp zonder te oordelen over de mensen die een beroep op die hulp doen.

In de kloostertuin

Op zaterdag bezoekt paus Franciscus het door kapucijnen gerunde centrum, als onderdeel van zijn tweedaagse bezoek aan Ierland voor de Wereldgezinsdagen. Het bezoek van Franciscus werd in de afgelopen maanden in alle stilte voorbereid, mede door de aartsbisschop van Dublin, Diarmuid Martin.

In 1969 stichtte broeder Kevin Crowley het Capuchin Day Center for Homeless People, dat eerste gelegen was in de tuin van zijn klooster. Later verhuisde de opvang naar Bow Street. Bijna vijftig jaar later is het centrum uitgegroeid tot een stevige organisatie, die maar liefst zevenhonderd armen per dag voedt en wekelijks vijftienhonderd voedselpakketten verzorgt voor armen en daklozen in de Ierse hoofdstad.

15Kapucijnen Dublin I

Explosieve stijging armoede

In de loop der jaren is het soort mensen dat wordt opgevangen sterk veranderd. In de jaren zeventig waren er al veel armen. Hun aantal nam explosief toe tijdens de economische recessie van de jaren tachtig, maar het was de internationale financiële crisis van 2008 die de emmer werkelijk deed overlopen. Sinds die crisis is het aantal armen in Ierland verdubbeld. Het centrum bereidt dagelijks 250 ontbijten voor, en het aantal maaltijden komt twee keer per week boven de vijfhonderd uit.

In de laatste tien jaar steeg het aantal voedselpakketten die worden klaargemaakt enorm: van drie- tot vierhonderd per week in 2008 tot 1800 per week in 2018. De kosten om de armenopvang draaiende te houden bedragen jaarlijks drie miljoen euro. Het centrum krijgt geen overheidssubsidie en is volledig afhankelijk van giften.

Arme kinderen

Het Day Center biedt ook medische zorg, waaronder een voetzorgkliniek, oogzorg en een spreekuur voor medisch advies. Drie dagen per week zijn een verpleegster en een dokter aanwezig, twee maal per week een tandarts, en, eens per maand, een aantal kappers. Hoewel het centrum geen slaapplaatsen heeft, zijn er wel douches en een wasserij. Het centrum biedt ook speciaal ruimte aan gezinnen, zodat ouders er met hun kinderen kunnen komen eten. Dat is hard nodig, want ook het aantal arme kinderen is toegenomen in Dublin.

Tijd voor daklozen

Dit is de realiteit die paus Franciscus zaterdag zal bezoeken. Het is een van zijn eerste afspraken tijdens zijn reis naar Ierland. Broeder Crowley onthulde de paus vorig jaar al te hebben uitgenodigd. Hij vindt het “fantastisch dat de paus zoveel van zijn kostbare tijd aan daklozen schenkt”.

In een reactie aan website Crux vertelt pater Sean Donohoe, die het centrum met Crowley runt, “verrukt” te zijn over het bezoek van Franciscus. Hij wordt zaterdagmiddag rond kwart over vier in het centrum verwacht.

De paus zal eerst een half uur doorbrengen met een aantal armen. Daarna is er geen officieel draaiboek, vertelt Donohoe. Hoe de ontmoeting verloopt, zal afhangen van wat de paus wil doen. (CNA/KN)

>>Lees de voorbeschouwing op de pausreis naar Ierland in het KN van vrijdag via KN Digitaal.