fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

IJslandse Kerk noemt anti-besnijdeniswet ‘Jodenvervolging’

KN Redactie 18 april 2018
image
Het IJslandse parlement. (CNS photo/Mikko Pihavaara, EPA)

Een IJslands wetsvoorstel om religieuze besnijdenis van jongens te verbieden komt neer op “ordinaire vervolging van Joodse mensen”.

De katholieke Kerk op IJsland is fel tegen het wetsvoorstel dat Joodse en islamitische ouders dreigt met een maximale gevangenisstraf van zes maanden indien zij hun zoontjes om religieuze redenen laten besnijden.

‘Weer terug in 1933’

“Als deze wet doorgaat, betekent dat ordinaire vervolging van Joodse mensen”, aldus kanselier Jakob Rolland. “Dan zijn we weer terug in 1933, toen Hitler de macht greep in Duitsland. We weten hoe dat geëindigd is.”

Kwestie van mensenrechten

In februari dienden zeven parlementariërs een wetsvoorstel in dat besnijdenis om niet-medische redenen van jongens onder de achttien jaar verbiedt.
“Wij beschouwen dit als een kwestie van mensenrechten. Geen persoon zou zonder instemming blootgesteld mogen worden aan onnodige operaties”, zegt dr. Olafur Thor Gunnarsson, een van de initiatiefnemers voor de wet.

Zorgen

Vertegenwoordigers van zowel christelijke als Joodse en islamitische gemeenschappen uit verschillende Europese landen namen onlangs deel aan een conferentie over het thema om hun zorgen over de zaak uit te spreken.

Onscheidbaar

Volgens de vicevoorzitter van de Europese Conferentie van Rabbijnen, Moche Lewin, dwingt het wetsvoorstel tot een “breuk met de geschiedenis van het Joodse volk”. 
“Besnijdenis en de identiteit van een Joodse jongen zijn onscheidbaar”, aldus de rabbijn. Volgens hem wordt het voorstel gevoeld “als een boodschap dat de Jood in Europa geen toekomst is”.

Maatschappelijke steun

Ondanks de commotie redeneren IJslandse politici dat het om een onomkeerbare ingreep gaat en dat godsdiensten zich moeten conformeren aan de idealen van de moderne IJslandse samenleving.
Kanselier Rolland noemt de voorgestelde strafmaat “erg zwaar” en noemt het zorgwekkend dat het voorstel maatschappelijk veel steun lijkt te krijgen.
“Dit wetsvoorstel betekent min of meer dat Joodse mensen uit dit land verbannen worden als zij hun godsdienst willen beleven.”

Aanval op godsdienstvrijheid

De Raad van Europese Bisschoppenconferenties (CCEE) heeft een verklaring uitgegeven waarin het wetsvoorstel wordt veroordeeld als een aanval op de godsdienstvrijheid. Zij zegt de steun van de katholieke Kerk toe voor de rechten van Joden en moslims om hun religieuze traditie van besnijdenis voort te kunnen zetten.

Signaalwerking

“Als het voorstel tot wet wordt, betekent dat niet alleen een schending van het fundamentele mensenrecht van godsdienst, maar zou dit ook worden begrepen als een signaal dat mensen met een Joodse of islamitische achtergrond niet langer welkom zijn op IJsland”, aldus CCEE-secretaris-generaal mgr. Duarte da Cunha.

Ideologische redenen

Hij heeft ferme kritiek op de benadering van de initiatiefnemers van de wet. “Het is onacceptabel dat iets dat behoort tot een religieuze traditie slechts om ideologische redenen verboden zou moeten worden.”
Bisschop David Tencer van Reykjavik heeft solidariteit betuigd met de Joodse en islamitische gemeenschappen in zijn land. (KN/CNS)