<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Ik heb mijn twee zonen aan Jezus gegeven’

KN Redactie 10 oktober 2016
image
Foto: AP

De moeder van twee van de 21 koptische christenen die in 2015 in Libië door IS werden onthoofd, is trots op haar zonen omdat ze weigerden hun geloof te verloochenen.

De Egyptische christenen werden in februari 2015 op een strand in de buurt van Tripoli vermoord door Islamitische Staat. Zij waren even daarvoor in Libië ontvoerd.

Extreem trots

De moeder van twee van de slachtoffers vertelde kort geleden aan de Egyptische aartsbisschop Mouneer Anis dat ze extreem trots is op haar zonen. Dat meldt Virtue Online.

In gesprek met de aartsbisschop zei de moeder dat ze God dankt dat haar zonen Hem niet wilden verloochenen in hun laatste momenten op aarde. “Ik heb mijn twee zonen aan Jezus gegeven”, zei ze. “Ik dank mijn God dat mijn twee zonen Jezus niet verloochenden; het is een eer en een privilege dat ze in geloof zijn gestorven.”

Moedig

De aartsbisschop op zijn beurt prees de moed van de koptische christenen terwijl zij oog in oog stonden met hun lot. “Zij waren gewone arbeiders met geen enkele theologische vorming, maar ze gingen Jezus niet verloochenen”, zei hij.

Na de executie, plaatste IS een video van de onthoofdingen online. Op de beelden is te zien hoe sommige van de kopten vlak voor hun onthoofding “Heer Jezus Christus” zeggen.

Martelaren

Vlak na het verschijnen van de video spraken zowel de koptisch-katholieke patriarch van Egypte als paus Franciscus hun afschuw uit over de moorden en benadrukten ze het martelaarschap van de 21 kopten.

Patriarch Ibrahim Isaac Sidrak noemde hen “martelaren, die voor hun geloof gestorven zijn”. Paus Franciscus benadrukte ook dat de 21 kopten vermoord werden “omdat ze christenen zijn”. “Het bloed van onze christelijke broeders is een getuigenis van het uitschreeuwen, ongeacht of het katholieken, orthodoxen, kopten of lutheranen zijn: ze zijn christenen, die met hun bloed Christus belijden”, aldus de paus.

Erkend

De koptisch-orthodoxe Kerk erkende een week na verschijning van de video het martelaarschap van de 21 kopten. Dat maakte paus Tawadros II, hoofd van de koptisch-orthodoxe Kerk, bekend. (KN/VO)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.