<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Imam: moslims moeten opstaan ‘tegen christofobie binnen islamitisch discours’

KN Redactie 29 april 2019
image
Indiase katholieken betuigen bij een kerk in New Delhi hun solidariteit met de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka. Foto: CNS Photo - Adnan Abidi, Reuters

Een Franse imam roept in een opvallende brief zijn medegelovigen op, op te treden tegen antichristelijk geweld dat in naam van de islam wordt gepleegd door extremisten. “Het volstaat niet om te herhalen dat de islam een godsdienst van de vrede is.”

AsiaNews publiceerde de boodschap van Hocine Drouiche, vicevoorzitter van de Franse conferentie van imams, in zijn geheel. De imam uit Nîmes schreef die naar aanleiding van de bloedige aanslagen op kerken en hotels in Sri Lanka. Hij condoleert de families van de slachtoffers en spreekt zijn steun uit voor vervolgde christenen.

Christenen betalen de prijs

Hij schrijft dat christenen wereldwijd en “in het bijzonder katholieken” lijden onder “vervolgingen, terreuraanvallen en slachtpartijen”. In het Midden-Oosten en elders betalen zij volgens Drouiche “de prijs voor oorlogen waar zij nooit om gevraagd hebben”.

De haat tegen christenen neemt nog altijd toe “ondanks dat zij de vrede verdedigen, de armen ondersteunen, zorgen voor de zieken. Ieder jaar besteden katholieken miljarden aan het redden van levens en het bouwen van scholen voor behoeftige kinderen”.

Opkomende christofobie

Toch, zo stelt hij, zijn er mensen die christenen de tol laten betalen “voor het beleid van westerse landen, die over het algemeen seculier zijn”. De Kerk, voegt hij toe, heeft geen macht over deze landen. “Als de plek van christenen belangrijk is in teksten van de islam (de Koran inbegrepen), dan is het tijd voor de islamitische wereld om vragen te stellen over de opkomst van christofobie binnen het hedendaagse islamitische discours.”

“Het is tijd voor de islamitische wereld om vragen te stellen over de opkomst van christofobie binnen het hedendaagse islamitische discours”
- Imam Hocine Drouiche

De aanslagen in Sri Lanka zijn “niet de eerste en zullen helaas ook niet de laatste zijn, omdat de islamitische autoriteiten het extremistisch-terroristisch denken niet op moedige en stevige wijze willen confronteren”.

Wie zwijgt, is volgens Drouiche echter medeplichtig. “De hervorming van de islam zal van de moedigen komen. Het volstaat niet om te herhalen dat de islam een godsdienst van de vrede is. Moslims moeten handelen als zij de islam willen beschermen tegen deze extremistische islamistische minderheid die moordt in de naam van de haat.”

Imam wil ‘heilige oorlog tegen extremisme’

Drouiche pleit voor “een heilige oorlog tegen extremisme en de haat die het discours van imams en islamitische predikers bijna domineert”. De huidige islam staat volgens hem “dichter bij haat en geweld dan bij de noties van menselijke liefde en broederschap. Deze haatdragende interpretatie brengt menselijke bommen voort die alles dat anders is vermoorden, inclusief moslims die niet denken als zij”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.