fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

In gesprek met haar advocaat: ‘Eind deze week is Asia Bibi waarschijnlijk vrij’

M. Orban 8 november 2018
image
Saif-ul-Malook gaf gisteren in Nieuwspoort in Den Haag een persconferentie. De advocaat van Asia Bibi verwacht dat zij later deze week daadwerkelijk vrij zal zijn. (Foto: KN - Mariska Orban)

Advocaat Saif-ul-Malook stond Asia Bibi succesvol bij in de juridische strijd tegen haar terdoodveroordeling. Maandag was hij in Den Haag. “Ze zei altijd: jou en mij zal niets overkomen.”

Nukkig en strijdbaar gaf de Pakistaanse advocaat van Asia Bibi maandagmiddag in Nieuwspoort in Den Haag een persconferentie. Saif-ul-Malook was naar eigen zeggen geheel tegen zijn wil in door de Verenigde Naties naar Nederland gebracht. VN-medewerkers in Pakistan vonden het te onveilig voor hem sinds het Pakistaans Hooggerechtshof op 31 oktober de terdoodveroordeling van de katholieke Asia Bibi nietig verklaarde.

Maar zelfs nu Malook door moslimextremisten op de dodenlijst is gezet, wilde hij niet naar Nederland. Niet voordat hij Asia Bibi daadwerkelijk de gevangenis uit had gekregen en in veiligheid had kunnen brengen. Moedeloos trekt hij zijn schouders op. “Ze hebben me in een kamer opgesloten, drie dagen lang. Ik mocht niet eens een deur openen. De Verenigde Naties in Pakistan hebben mij beloofd dat het nu aan de rest van de wereld is om Asia Bibi in veiligheid te brengen.”

‘Asia Bibi vertrouwde sterk op God’

Niemand rekende enkele weken geleden nog op vrijspraak voor Asia Bibi. Ze zat acht jaar in de dodencel wegens vermeende godslastering. Bibi zou de islamitische profeet Mohammed hebben beschimpt toen twee moslimvrouwen bij een dorpspomp weigerden een glas water met haar te delen. Asia Bibi heeft altijd ontkend.

“We hebben de rechtszaak niet gewonnen door druk van de buitenwereld, maar door hard werken, onafhankelijke rechtsspraak en door de genade van God”, vertelt de advocaat. “De tegenpartij had geen harde bewijzen. En de rechters waren zo moedig om een zuiver juridische afweging te maken. Dit is een historisch moment. Hierdoor is het voor andere christenen in Pakistan een beetje veiliger geworden.”

Net voordat de rechters haar vrijspraken, had Asia Bibi volgens haar advocaat een droom waarin de deuren van de gevangenis vanzelf opengingen. “Ze vertelde dat ze sterk het gevoel had dat ze deze droom van God kreeg. Ze had daarna alle vertrouwen in de uitkomst van de rechtszaak.”

Na de persconferentie vertelt Malook KN: “Ondanks alles bleef Asia Bibi sterk vertrouwen op Jezus en op God. Ook als rechters ontslag namen nadat ze bedreigd werden door moslimextremisten. Bij iedere tegenslag bleef ze positief. Ze zei altijd: jou en mij zal niets overkomen. Ze was iedere dag vrolijk en blij. En aardig tegen de bewakers, die de meeste gevangenen simpelweg als hun vijand beschouwen. Ze maakte met niemand problemen. Dat hadden we nog nooit meegemaakt.”

‘Eind deze week is Asia Bibi waarschijnlijk vrij’

Malook is zelf moslim. Toch nam hij deze heikelijke zaak aan en waagde hij zijn leven om een christen te redden. “Asia Bibi is een hulpeloze vrouw. Arm, niet goed opgeleid. Ik had medelijden met haar. Ze kon geen goede advocaat vinden. Dokters, rechters en advocaten hebben geen geloof. Ze staan voor rechtvaardigheid. Alleen als er bewijs is, mag je iemand schuldig noemen.”
Vanaf het moment dat de terdoodveroordeling nietig werd verklaard, stopte het normale leven in Pakistan. Wegen werden afgesloten en radicale moslims eisten alsnog Bibi’s executie.

In een poging de rust te laten terugkeren, sloot de Pakistaanse overheid een overeenkomst met de radicale moslimpartij TLP, waarin staat dat Asia Bibi het land niet uit mag. Die overeenkomst kan volgens de advocaat direct de prullenbak in. Volgens hem was de regering in paniek. In de overeenkomst staat inderdaad dat Bibi’s naam op de Exit Control List wordt gezet, maar, zo stelt Malook: “Op die lijst mogen alleen mensen staan die veroordeeld zijn. Dat geldt niet voor Asia Bibi; zij is juist vrijgesproken. Het is dus helemaal niet mogelijk voor de Pakistaanse overheid om haar op die lijst te zetten.”

Volgens de advocaat hebben bronnen in de regering inmiddels ook laten weten dat Bibi inderdaad niet op deze lijst terechtkomt.
Hij vervolgt: “In Pakistan moet men de wet volgen. Dat betekent dat Bibi binnenkort wordt vrijgelaten en dat zij het land gewoon mag verlaten. Eind van deze week is ze waarschijnlijk vrij.”

Asiel in een Engelstalig land

Toch vraagt de advocaat dringend aan alle wereldleiders om al het mogelijke voor Asia Bibi te doen. Als een Italiaanse journaliste vraagt of hij een boodschap heeft voor de paus, antwoordt de moslimadvocaat: “Wilt u bidden voor Asia Bibi, voor haar dochters, voor haar man? En wilt u ook bidden voor mij?”

Malook hoopt dat Asia Bibi, haar man, hun dochters en de vijf kinderen uit het eerdere huwelijk van haar man, asiel krijgen in een Engelstalig land. “Het zijn eenvoudige, laaggeletterde mensen. De Engelse taal is voor hen het gemakkelijkst.”

Malook laat verder weten zeer teleurgesteld te zijn in de wereldleiders. “Ze hebben geen harde vuist gemaakt tegen het onrecht dat Asia Bibi is aangedaan. Toen ik het land werd uitgezet zonder Asia Bibi, lieten de ambassadeurs van dertig verschillende landen het afweten.” Hij kruist zijn armen en kijkt de andere kant op, om te laten zien hoe de diplomatieke wereld met hem omgaat.

‘Haar medechristenen waren er wel voor haar’

Op de vraag van KN hoe Asia Bibi’s medechristenen met haar begaan waren, opent hij resoluut zijn armen. “Die waren er wel voor haar.” Hij hoopt dat christenen voor Asia Bibi blijven bidden en haar en haar gezin onderdak kunnen bieden in het Westen. “Ze heeft zoveel geleden. Zij en haar gezin verdienen een comfortabel, veilig leven in het Westen.”

Zelf kan Malook waarschijnlijk nooit meer terug naar Pakistan. Hij hoopt asiel te krijgen in Nederland. “Ik ben nu 63 jaar. Ik zou hier wel met mijn gezin willen wonen. De straten zijn mooi en ik voel me hier helemaal veilig. Alleen die Nederlandse taal.” De advocaat zucht. Dan lacht hij en zegt “Die zou ik nog wel moeten leren.” Tot het zover is, ontfermt Stichting Hulp Vervolgde Christenen (HVC) zich over de advocaat. HVC heeft een deel van het proces bekostigd om Asia Bibi vrij te krijgen.