fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

India: bisschop doneert nier aan hindoe

KN Redactie 1 juni 2016
image
Bisschop Mar Jabob Murickan (Screenshot: www.palaidiocese.com)

Bisschop Mar Jabob Murickan doneert een van zijn nieren om het leven van een hindoe te redden.

Dat meldt Catholic Herald. Murickan is hulpbisschop van de Syro-Malabar-katholieke Kerk, een van de grootste oosters-katholieke kerken.

Hindoe

De man die de nier zal ontvangen is een 30-jarige hindoe. Twee jaar geleden werd bij hem nierfalen vastgesteld en sindsdien is hij aangewezen op nierdialyse. Door zijn ziekte heeft de man – uit een arme lagere kaste – veel moeite om zijn vrouw en moeder te onderhouden.

De bisschop besloot tot de donatie na het horen van een toespraak van pr. Davis Chiramel, voorzitter van de Indiase Nierstichting. Chiramel vertelde daar dat hij zelf in 2009 een nier had afgestaan aan een hindoe.

Heilig Jaar van Barmhartigheid

“Dit is wellicht de eerste keer in de geschiedenis dat een bisschop in functie een van zijn nieren doneert om een leven te redden”, zei pr. Chiramel over de geste van de hulpbisschop. Hij noemde het verder van grote betekenis dat Muricken een nier afstaat in het Heilig Jaar van Barmhartigheid.

Zelf zei de bisschop over zijn geste: “Paus Franciscus staat achter deze daden van orgaandonatie. Het is in de geest van de Kerk. Ik geloof dat dit een krachtige boodschap is voor de mensen om mij heen, dat ze open moeten staan voor orgaandonatie.” (KN/CH)