fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

India telt 21 miljoen ongewenste meisjes

KN Redactie 31 januari 2018
image
(Foto: Anil Kumar ccby flickr.com)

De wens van Indiase ouders naar mannelijke nakomelingen heeft geleid tot 21 miljoen “ongewenste” meisjes.

Financiële last

Deskundigen bevestigen het bestaan van wat zij een “voorkeur voor het mannelijke kind” noemen, hetgeen paren ertoe brengt net zo lang kinderen voort te brengen tot er een jongetje wordt geboren.
De geboorte van meisje is in India altijd ervaren als een vloek voor gezinnen. Waar mannen erfgenamen en broodwinners zijn, gelden meisjes als financiële last vanwege het bruidsschatsysteem.

Groot mannenoverschot

Officieel is sekse-selectieve abortus verboden, maar volgens de demografische statistieken komt het aborteren van vrouwelijke foetussen op grote schaal voor. Volgens de laatste volkstelling uit 2011 werden er slechts 940 meisjes geboren tegen 1000 jongetjes. In sommige staten, als Punjab en Haryana, zijn het er zelfs 1000 tegen 1200.
Opmerkelijk is dat het aborteren van meisjes evenzeer in welvarende gebieden voorkomt als op het arme platteland, waar ouders nauwelijks onderwijs kunnen betalen.

Demografische tijdbom

Uit de cijfers blijkt dat er in totaal 63 miljoen meisjes ‘missen’. Jaarlijks ontbreken er minstens twee miljoen als gevolg van abortus, ziekte of gebrek aan voedsel en medische zorg.
Volgens deskundigen leidt dit tot een demografische tijdbom als gevolg van een mannenoverschot. Dat leidt tot verhoogde criminaliteit, mensenhandel en de onmogelijkheid voor grote groepen mannen om een vrouw te vinden. (KN/AN)