De Nederlandse jezuïet Frans van Lith (1863 – 1929) is postuum onderscheiden door het Indonesische ministerie van onderwijs voor zijn grote verdiensten, meldt AsiaNews.
Franciscus Georgius Josephus van Lith was de eerste Nederlandse missionaris die het katholieke geloof op Java mocht verkondigen.
Hij kreeg grote bekendheid vanwege zijn vermogen aansluitingspunten voor de katholieke leer te vinden bij de traditionele godsdienst van de Javanen, Kejawen. Hij vertrouwde de evangelisatie daarom al snel toe aan “inheemsen”.
Om de kennis en de verkondiging van het Evangelie te verbeteren, richtte hij in Muntilan de eerste katholieke school op waar leerlingen ongeacht culturele, godsdienstige of etnische achtergrond welkom waren. Dat was in Nederlands Indië destijds volkomen nieuw.
Het was een groot succes en bracht vele prominente Indonesiërs voort, onder wie de eerste eigen bisschop, Albertus Soegijapranata SJ.
De uit Oirschot afkomstige Van Lith richtte later een ‘Normaalschool’ (1890), een Kweekschool (1904) en een opleiding voor schoolhoofden (1906).
Op Java zelf herdenkt de Kerk dat de Nederlandse pater op 14 december 1904 171 inwoners van Sendang Sono doopte. Dat wordt als de geboorte van de katholieke Kerk op Java beschouwd.
“Dankzij diens werk zijn tientallen prominente nationale persoonlijkheden tot wasdom gekomen”, aldus pater Subanar. Onder hen een belangrijke legerleider die tijdens de onafhankelijkheidsoorlog om het leven kwam. Het werk van Van Lith wordt gezien als een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling van het land.
Hij verzette zich fel tegen de uitbuiting van de bevolking en klaagde de houding van de Nederlanders aan “ook al zijn ze katholiek”.
Tijdens zijn bezoek aan Indonesië in 1989 refereerde paus Johannes Paulus II aan de jezuïet. “Wie denkt aan het begin van het christendom in Indonesië, “denkt aan pater Van Lith”, aldus de paus.