<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Als EU-lidstaten willen, is hervestigen vluchtelingen uit Moria mogelijk’

Benoit Lannoo 12 september 2020
image
Na de brand brengen de bewoners van vluchtelingenkamp Moria de nacht noodgedwongen buiten op straat door. Foto: CNS Photo - Alkis Konstantinidis, Reuters

Monica Attias coördineert de humanitaire corridor van de Sant’Egidio-gemeenschap vanuit Griekenland. Ze hoopt dat alle EU-lidstaten hun verantwoordelijkheid opnemen voor de mensen die in de brand van het vluchtelingenkamp op Lesbos alles verloren.

De onderhandelingen met de Italiaanse regering zijn nog niet helemaal rond, maar Monica Attias hoopt dat een aantal kwetsbare gezinnen eerstdaags vanuit Lesbos naar Italië overgebracht kunnen worden. Daar zal Sant’Egidio instaan voor hun integratie in lokale gemeenschappen.

Dit past in een eerder akkoord over een humanitaire corridor vanuit Griekenland, die Sant’Egidio opzet samen met de pauselijke aalmoezeniersdienst van de Poolse kardinaal Konrad Krajewski.

https://www.

Duitsland en Frankrijk

Ook Duitsland en Frankrijk lijken bereid om dakloze migranten uit het kamp Moria op te vangen. De Duitse minister voor Economische samenwerking en ontwikkeling, de christendemocraat Gerd Müller, liet het cijfer van tweeduizend vluchtelingen vallen; de Franse president Emmanuel Macron zou vooral onbegeleide minderjarigen op het oog hebben.

Nederlands compromis

In Den Haag hebben D66 en de ChristenUnie, die voor hulp aan de evacuatie van de slachtoffers van Moria zijn, en de tegenstanders van CDA en VVD, net een compromis gesloten: Nederland neemt honderd vluchtelingen uit Lesbos op, maar trekt die af van de vijfhonderd vluchtelingen over wie al een afspraak was gemaakt met de vluchtelingenorganisatie van de VN.

“Er is voedsel noch water, sanitair noch wasgelegenheid, gezinnen slapen er op het wegdek”
- Monica Attias, Sant'Egidio-gemeenschap

Duit in het zakje

“Als alle Europese landen een duit in het zakje doen, is het hervestigen van deze ruim tienduizend mensen die have en goed verloren hebben, niet onoverkomelijk”, stelt Attias. “Nu werden ze samengedrongen op de weg tussen het afgebrande vluchtelingenkamp Moria en de nabijgelegen havenstad Mytilini. Dat stuk weg werd aan beide zijden met zware betonblokken afgesloten. Er komt geen enkele hulporganisatie door, alleen het Griekse leger.”

Brand aangestoken?

Moria was al de hel op aarde, maar de omstandigheden waarin de vluchtelingen leven sinds het kamp afbrandde, zijn mensonterend, zegt Attias. “Er is voedsel noch water, sanitair noch wasgelegenheid, gezinnen slapen er gewoon op het wegdek.”

Eigen schuld, dikke bult, klinkt het her en der in Europa, want de brand in het vluchtelingenkamp zou aangestoken zijn. “Daar is niet eens sluitend bewijs van”, reageert Attias.

Cruiseschepen en tentenkampen

Griekenland intussen, kon deze crisis al langer niet alleen aan, en sinds de brand zeker niet meer. De lokale autoriteiten op Lesbos en de regering van de christendemocratische premier Kyriakos Mitsotakis lijken trouwens niet op eenzelfde lijn te zitten.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Athene heeft al driehonderd onbegeleide minderjarige vluchtelingen geëvacueerd naar Thessaloniki, maar zoekt onder meer met gecharterde cruiseschepen en afgesloten tentenkampen vooral naar oplossingen op en rond Lesbos. De eilandbewoners zijn het echter beu en willen de migranten allemaal weg.

Voorspelbaar

“Deze catastrofe was te voorzien”, zegt Attias. Sant’Egidio was in 2016 al betrokken bij de identificatie van het dozijn Syrische vluchtelingen dat paus Franciscus mee naar Rome nam. Hij deed dat na zijn bezoek in april 2016 aan Moria, samen met de oecumenische patriarch Bartholomeus I en de Grieks-orthodoxe aartsbisschop van Athene, Ieronymus II.

“Intussen bleven wij met de pauselijke aalmoezenierdienst op Lesbos actief”, vertelt Attias. “Tot voor de coronapandemie deelden we er voedselpakketten uit; aan tafel, want zonder ons moesten de kampbewoners uren in de rij staan om iets te eten te krijgen.”

Vrijwillig naar Moria

De twee voorbije zomers trok de Gemeenschap van Sant’Egidio ook telkens met honderdvijftig jonge vrijwilligers voor een alternatieve ‘vakantie’ naar Moria.

“Ook jongeren uit Polen en Hongarije”, zegt Attias met klem, “landen waar het helpen van vluchtelingen niet populair is. Wij gaven ook Engelse les, en voor de jongsten hadden we een spelprogramma ontwikkeld; die wilden echter niet alleen spelen… maar ook les krijgen.”

Dat alles was met de maatregelen tegen corona al bijzonder moeilijk geworden. Na de brand is niets meer mogelijk.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.