<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Altijd een aha-moment’: drie christelijke stromingen in één podcast

Luuk van den Einden 23 september 2022
image
De katholieke Paul Graas, evangelische Godwin Arhin en protestantse Henk-Jan van Maanen maken samen de podcast Goed, Beter, Best, waarin ze onderwerpen bespreken die jonge christenen raken. Foto: MOVE Community

Vragen over geloof en het leven staan centraal in het tweede seizoen van de podcast Goed, Beter, Best. Het oecumenische initiatief schuwt openhartigheid noch kritiek: “We mogen alles zeggen, ook al zijn we het misschien niet met elkaar eens.”

Op zoek naar “het beste leven”: dat is de insteek van Goed, Beter, Best, de podcast van MOVE Community over dingen die met name onder christelijke jongeren spelen. De protestantse Henk-Jan van Maanen, de evangelische Godwin Arhin en de katholieke Paul Graas – tevens columnist bij KN Jong – gaan in het tweede seizoen van de podcast nog dieper in op wat voor jongeren belangrijk is.

https://www.kn.nl/abonnementen/

“Voor het tweede seizoen wilden we echt dat onder elke aflevering een urgente vraag ligt over iets wat jongeren en onszelf bezighoudt”, vertelt Van Maanen. Dat kunnen levensvragen zijn over thema’s als seks of onzekerheid, maar ook meer theologische vragen, bijvoorbeeld over hoe het zit met de hemel en de hel. “We bespreken hete hangijzers als racisme, maar stellen bijvoorbeeld ook de vraag: hoe ga je om met christenen die echt anders denken dan jij?”

Openhartige gasten

In de meeste afleveringen schuift ook een gast aan bij het drietal. Soms een bekende Nederlander, zoals Tweede Kamerlid Don Ceder of rapper Pjotr Golsteyn, maar ook onbekende mensen maken hun opwachting in de podcast. Volgens redacteur Sanne Germans wordt soms de gast bij het onderwerp gezocht en in andere gevallen een onderwerp rond een interessante gast bedacht.

Voor de aftrap van het tweede seizoen leverde dat een lange lijst met mogelijke gasten op. Het begin liep een beetje stroef, aldus Germans: “Dan lukte het bijvoorbeeld niet om iemand op tijd te regelen of zegde een gast toch nog af.” Na een maand ging de bal plotseling aan het rollen. “De gasten leken wel op ons af te komen”, vertelt Germans. “We hadden goede namen die allemaal wilden en goed bij de onderwerpen pasten.”

“Onze generatie is steeds minder bezig met kerkmuren en staat meer open voor de waarde van elkaars tradities en keuzes.”
- Henk-Jan van Maanen

Openhartigheid is een belangrijk aspect van Goed, Beter, Best. Het valt de makers op dat gasten gaandeweg vaak meer over zichzelf durven te delen dan ze van tevoren van plan waren. “Meerdere gastsprekers hebben gezegd: ik was niet van plan om over een bepaald onderwerp te praten, maar ik doe het toch”, zegt Graas. “Ze voelen zich op hun gemak en voelen dat ze het kunnen delen.”

Van Maanen benadrukt dat ze gasten niet pushen om persoonlijke zaken te spreken – “We remmen zelfs af en vragen mensen of ze zeker weten dat ze iets willen vertellen” – maar dat verhalen toch loskomen. “De Community reageert daar heel liefdevol op”, zegt hij. “We proberen voor een veilige omgeving te zorgen. Die hebben we eerst met ons drieën moeten zoeken, wat nu doorwerkt met de gasten en de Community.”

Oecumenisch aha-moment

Na ruim tachtig uur podcasts maken, zijn Arhin, Graas en Van Maanen sterk op elkaar ingespeeld. Dat is ook nodig: met drie verschillende christelijke achtergronden aan één tafel liggen spanningen op de loer, zeker als het om gevoelige onderwerpen gaat. Het oecumenische aspect is volgens het drietal een van de sleutels voor het succes van de podcast, juist vanwege het onderlinge vertrouwen.

image
Na tachtig uur podcasts opnemen zijn de makers sterk op elkaar ingespeeld. Foto: MOVE Community

“Er is geen oordeel aan tafel”, vertelt Arhin. “We mogen alles zeggen, ook al zijn we het misschien niet met elkaar eens. Er is altijd wel een aha-moment voor ieder van ons. We mogen kritische vragen stellen zonder het persoonlijk op te vatten.”

Van veel luisteraars hoort hij terug dat dat gewaardeerd wordt: “Ze vinden het fijn dat er normaal gesproken wordt, zonder dat iedereen boos op elkaar is. Het is een plek waar eigenlijk heel christelijk Nederland gerepresenteerd wordt, maar het gaat er vredig aan toe.”

Kerkmuren

“Onze generatie is steeds minder bezig met kerkmuren en staat meer open voor de waarde van elkaars tradities en keuzes”, vult Van Maanen aan. Graas, Arhin en hij zijn het erover eens dat ze elkaars geloofstradities meer zijn gaan waarderen en dichter naar elkaar toe zijn gegroeid.

“Maar we zijn ook niet van de relativistische bullshit: niet alles is goed, waar en mooi”, zegt Graas. “Respect is ons fundament, maar we kunnen wel beargumenteren waarom we het niet met elkaar eens zijn. Verschil mag er zijn, daar doen we niet moeilijk over.”

Jonge christenen bereiken

Goed, Beter, Best is een onderdeel van MOVE Community. Dit initiatief is ontstaan om jonge christenen na te laten denken over God op de plaats waar zij vaak te vinden zijn: online en dan vooral op sociale media. De podcast is bedacht om een verdiepingsniveau te kunnen bereiken dat op sociale media lastig te realiseren is. “We kunnen in de podcast een uur stevig de diepte in gaan, met humor en goede vragen”, zegt Van Maanen. “Veel luisteraars geven aan dat Goed, Beter, Best belangrijk is in de vorming van hun relatie met God. Daar doen we het om.”

“Het goede leven klinkt leuk, maar het is gewoon hartstikke complex.”
- Paul Graas

De makers vinden het daarom belangrijk dat het tweede seizoen een groter publiek bereikt dat het eerste. “We stoppen hier veel geld, tijd en aandacht in, dan moet het ook mensen bereiken. Anders moet je je knopen tellen en ermee ophouden”, vindt Van Maanen. “Het moet verschil maken voor andere mensen, anders kunnen wij drieën net zo goed een goed gesprek in de kroeg voeren.”

Stof tot nadenken

Volgens Graas zijn er parallellen te trekken tussen de insteek van de podcast en het synodale proces dat momenteel in de katholieke Kerk loopt. Een duidelijke conclusie van de consultatiefase in de bisdommen was een gemis aan goede geloofsverdieping. “Ik wil mensen stof tot nadenken meegeven”, zegt hij. “Het goede leven klinkt leuk, maar het is gewoon hartstikke complex. Het is goed dat er dan bagage is waaruit jonge mensen kunnen putten.”

https://www.kn.nl/donaties/

“Ik hoop dat veel luisteraars radicaler mogen staan in hun geloof”, voegt Arhin toe. “Dat ze keuzes durven maken die voor anderen raar lijken, maar in Gods ogen wijs zijn. Ik hoop dat mensen een persoonlijkere relatie met Jezus mogen krijgen en daardoor meer mogen bereiken.”

Het tweede seizoen van Goed, Beter, Best is op diverse platforms te beluisteren. Iedere vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering. Zie ook de website van MOVE Community.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.