Alle gelovigen kijken uit naar Pasen, maar voor sommigen wordt het dubbel feest: zij worden dan ook gedoopt. KN sprak drie kersverse katholieken over de weg naar hun aanstaande doopsel. |
Waar Anouk de Leeuw den Bouter (29) het meest naar uitkijkt, is dat ze na haar doopsel in de paasnacht voor het eerst ter Communie mag. “Het komt dichterbij”, zegt ze. “Het begint te leven en ik kijk ernaar uit om dat voor het eerst mee te maken.”
De Leeuw den Bouter is onlangs gepromoveerd aan de Technische Universiteit Eindhoven als chemisch ingenieur en net begonnen aan een baan bij de wetenschappelijke onderzoeksorganisatie TNO in Amsterdam.
Ze komt uit een Nederlands-hervormd gezin, maar ze was “een beetje weggevallen van de kerk toen ik het wat moeilijker kreeg in het leven en dingen wat meer tegenzaten”, geeft ze aan. In haar tijd als promovendus in Eindhoven raakte ze echter in gesprek met Andreas, een gelovige student uit Griekenland.
“We hebben vele nachten met elkaar gepraat. Toen begon ik het geloof terug te vinden.” Die gesprekken leidden ook tot een diepe vriendschap waar ze erg dankbaar voor is; Andreas wordt dan ook haar sponsor tijdens de paasnacht.
Daarop ging ze ook teksten van onder meer Augustinus en Thomas van Aquino lezen. “Toen dacht ik: dit is eigenlijk veel logischer en natuurlijker dan de kerk die ik nu aanhang.” Een volgende stap school in het leren bidden met de rozenkrans die ze van Andreas cadeau kreeg.
“Iedereen zegt: jij bent wetenschapper, hoe kun je nou geloven? Dat geluid ben ik gewend, dat hoor ik niet meer of minder nu ik de overstap van protestants naar katholiek maak”
Daarna liet de stap om voor het eerst een Mis mee te vieren niet lang op zich wachten. “Dat voelde zo goed dat het een vast onderdeel van mijn zondag werd. Dat is nu al anderhalf jaar zo.” De Leeuw den Bouter ging daarbij als Nederlander naar de kerk bij de internationale katholieke gemeenschap in Eindhoven.
“Wat ik daar leuk aan vind, is dat je veel verschillende culturen ontmoet, net als op de universiteit. Het mooie van het katholicisme is dat ondanks als die verschillende culturen de gebruiken wereldwijd hetzelfde zijn. Dat gaf mij ook voor een deel de overtuiging: dit is logisch.”
Op een gegeven moment wist De Leeuw den Bouter het zeker: ze wilde gedoopt worden. Maar wat gaf voor haar nu eigenlijk de doorslag? “Dat waren twee dingen: de Mis zoals die in de katholieke Kerk gevierd wordt, daar kun je niet omheen. Zoveel traditie en zoveel pracht; in het Engels zeggen ze: beauty matters. Dat trok mij heel erg aan”, zegt ze.
“Daarnaast heb ik dertien jaar geleden mijn onderbeen verbrijzeld. Ik kan wel lopen, maar alleen met een wandelstok en heel langzaam. Pas toen ik begon te bidden tot Maria heb ik dat eigenlijk echt een plekje kunnen geven.”
Het geloof biedt haar “de kracht voor het alledaagse”, legt ze uit. “Het ging toen heel slecht met me en nu vrij goed. Het geloof heeft me de kracht gegeven om mijn promotie af te maken, om gewoon door te zetten met alles wat er speelde. Mijn been doet veel pijn, dus het is heel makkelijk om negatief te worden.
Het geloof heeft een soort pad van acceptatie geboden en geeft me perspectief op waarom er een lijdensweg is. En opeens heeft die lijdensweg ook nut.” De universitaire, wetenschappelijke omgeving van De Leeuw den Bouter toont weinig begrip voor haar keuze om zich te laten dopen, geeft ze aan. “Ze zijn er niet heel blij mee. Mijn omgeving is mega-atheïstisch.
“Iedereen zegt: jij bent wetenschapper, hoe kun je nou geloven? Dat geluid ben ik gewend, dat hoor ik niet meer of minder nu ik de overstap van protestants naar katholiek maak”
Iedereen zegt: jij bent wetenschapper, hoe kun je nou geloven? Dat geluid ben ik gewend, dat hoor ik niet meer of minder nu ik de overstap van protestants naar katholiek maak.” Soms gaat ze in discussie met mensen, “maar ik moet zeggen dat veel wetenschappers ook wel heel erg vastzitten in hun denkwijze”, zegt ze. “Die hebben ooit besloten: voor mij werkt het zo. Anderen staan ervoor open, daar kun je leuke gesprekken mee hebben.”
Zelf ziet De Leeuw den Bouter geen enkele tegenstrijdigheid in haar identiteit als gelovige wetenschapper. “De wetenschap is voor mij een manier van leven: het komt terug in alles wat je doet. Je wil puur op logica werken. Vaak hoor ik: geloof en wetenschap, dat gaat toch niet samen?
Maar dat gaat juist wél samen. Hoe dieper je de wetenschap induikt en hoe meer je beseft dat met een aantal getallen de hele wereld te beschrijven is, des te sterker komt het besef dat er wel een maker moet zijn. Want diezelfde patronen en logica zitten overal in. Dat maakt het voor mij zo verenigbaar.”
Door de manier waarop ze zelf met het katholieke geloof in aanraking is gekomen en door het onbegrip van haar omgeving is De Leeuw den Bouter overtuigd van het belang van open zijn over je geloof. “Tegenwoordig zie je dat het geloof nauwelijks nog van ouder op kind wordt overgedragen. Daardoor ontstaan een heleboel misvattingen.”
Als ze met een niet-gelovige collega of vriend in gesprek gaat over religie, hoort ze vaak uitspraken die niet kloppen. “Juist door daar open in gesprek over te gaan, kun je mensen vertellen hoe het echt zit en wat de echte boodschap van God is, in plaats van alle vervormde rotzooi die rondgaat in de media en op internet.
Als mensen alleen maar de negatieve verhalen over het geloof horen en nooit eens iemand horen zeggen dat het geloof hem of haar de kracht geeft om de dag door te komen, blijven misvattingen en die negatieve sfeer bestaan.”
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.