<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Beschermengel vluchtelingen: ‘Laat jongeren niet naar Europa gaan’

Fredrick Nzwili - OSV News 14 augustus 2024
image
Migranten arriveren op 15 september 2023 op het Italiaanse eiland Lampedusa. Veel andere migranten slagen er echter niet Europa te bereiken en sterven op zee. Foto: OSV News - Yara Nardi, Reuters

De Eritrese priester Mussie Zerai helpt al jaren migranten die op zee vastzitten. Juist vanuit die ervaring dringt hij er bij de Afrikaanse Kerken op aan om jongeren ervan te weerhouden de gevaarlijke reis naar Europa te ondernemen.

Nu meer en meer Europese landen de deuren proberen te sluiten voor vluchtelingen, ziet Mussie Zerai dat er steeds meer jonge mensenlevens op zee verloren gaan. De situatie van vluchtelingen en migranten die Europa proberen te bereiken wordt steeds nijpender. Hij wil daarom dat de Kerk in Afrika zich op twee fronten meer gaat inzetten voor haar jongeren.

“Ten eerste moet ze iets doen aan de redenen waarom jonge mensen Afrika willen verlaten bij gebrek aan een waardige toekomst”, benadrukt de 49-jarige priester. “En ten tweede moeten de Afrikaanse Kerken gezamenlijk en hardop vragen om respect voor de rechten en waardigheid van de kinderen van Afrika die zich buiten het continent bevinden.”

image
Priester Mussie Zerai: “Hoe meer het fort Europa zijn deuren sluit, hoe meer mensenhandelaren verdienen aan de huid van vluchtelingen.” Foto: OSV News - Alessandro Bianchi, Reuters

De Eritrese priester woont zelf al jaren in Europa en staat inmiddels bekend als de ‘beschermengel van de vluchtelingen’ of de ‘migrantenpriester’. Hij ziet dat Europa er, na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne, de voorkeur aan geeft om vluchtelingen uit die regio op te nemen, omdat die gemakkelijker zouden integreren.

Mensenrechtenschendingen

Ook ziet hij dat er steeds meer overeenkomsten worden gesloten tussen Europese en Noord-Afrikaanse landen om ervoor te zorgen dat de vluchtroutes naar Europa vanuit Afrika worden geblokkeerd.

“Dit alles vergroot het lijden van mensen en moedigt mensenrechtenschendingen aan, terwijl de opbrengst voor mensenhandelaren toeneemt. Hoe meer het fort Europa zijn deuren sluit, hoe meer mensenhandelaren verdienen aan de huid van vluchtelingen”, aldus Zerai.

De priester heeft tal van vluchtelingen en migranten gered die op de Middellandse Zee in moeilijkheden kwamen. Velen van hen waren op de vlucht voor uitdagingen in eigen land, zoals oorlog, armoede en werkloosheid, vervolging, gedwongen militaire dienstplicht en meer recentelijk klimaatverandering.

De migranten – voornamelijk uit landen ten zuiden van de Sahara – ondernamen aanvankelijk een lange en gevaarlijke reis door de Sahara naar de kust van de Middellandse Zee, waar ze begonnen aan al net zo gevaarlijke reizen met kleine bootjes in een poging om Zuid-Europa te bereiken.

Die oversteek is maar al te vaak dodelijk gebleken voor migranten. In maart meldde het Missing Migrants Project dat in de afgelopen tien jaar meer dan 27.000 migranten zijn omgekomen in de Middellandse Zee. Degenen die Europa wel wisten te bereiken, werden in het land van aankomst vaak afgewezen of naar derde landen gestuurd.

“Migranten worden behandeld als postpakketten, niet als mensen”

Zerai: “Ze behandelen migranten en vluchtelingen alsof het postpakketten zijn en geen mensen. Geen van de regeringen vraagt zich af wat er gebeurd is met de fundamentele rechten van deze mensen.” Om die reden spoort de priester de Kerken in Afrika en humanitaire organisaties voortdurend aan om op te komen voor de rechten van Afrikaanse vluchtelingen en die af te dwingen.

Jaarlijkse stijging

Volgens het Hoge Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties waren eind 2023 wereldwijd naar schatting 117,3 miljoen mensen gedwongen ontheemd. Dat aantal bleef stijgen in de eerste maanden van 2024 tot 120 miljoen in mei. Dit was de twaalfde opeenvolgende jaarlijkse stijging, een feit dat wijst op steeds nieuwe en veranderende conflicten, maar ook op het onvermogen van landen om reeds lang bestaande crises echt op te lossen.

“Achter deze grimmige en stijgende cijfers gaan ontelbare menselijke tragedies schuil. Dat lijden moet de internationale gemeenschap ertoe aanzetten dringend iets te doen aan de diepere oorzaken van gedwongen ontheemding”, zei Filippo Grandi, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, in een verklaring op 18 juni.

Geoffrey Shikuku, directeur van de vluchtelingendienst van de jezuïeten in Kenia, legt uit dat de oorlog in Soedan, de droogte die de regio in 2023 verwoestte, gevolgd door overstromingen en de instabiliteit in Congo, vooral in het oosten, hebben geleid tot het korten op hulp en hebben bijgedragen aan de beslissing van mensen om hun land te ontvluchten.

“Vluchtelingen steken bijvoorbeeld vanuit Oeganda over naar Kenia omdat de voedselrantsoenen van het Wereldvoedselprogramma naar verluidt zijn verlaagd vanwege de financiering”, aldus Shikuku.

Wat Soedan betreft, ziet Shikuku dat veel kinderen het conflict in het land ontvluchten, maar ook alle fysieke en emotionele mishandelingen waar ze aan ten prooi vallen. Mensenrechten- en humanitaire organisaties beschouwen Soedan momenteel als een van de ergste plaatsen voor kinderen om te leven.

John Makoni, directeur van de christelijke ngo World Vision, zegt: “Kinderen worden letterlijk uitgehongerd, mishandeld en getraumatiseerd door wat ze meemaken en zien. Velen zijn het geweld ontvlucht, maar hebben geen echte veiligheid kunnen vinden.”

Ook om die reden roept Mussie Zerai de Kerken in Afrika op om zich nog meer in te zetten voor de situatie van jonge mensen op dat continent. Zodat ze de gevaarlijke tocht naar de gedroomde waardige toekomst elders niet hoeven te ondernemen. (Vert./bew. Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.