Alle Nederlandse bisschoppen gingen de afgelopen maanden tijdens de synodale luisterfase in gesprek met hun gelovigen. Een bijzonder waardevol moment, zegt bisschop Jan Hendriks (67) van Haarlem-Amsterdam. Maar wat paus Franciscus met de synode over synodaliteit voor ogen heeft, is volgens hem niet voor iedereen even duidelijk.
Volgens Hendriks wil paus Franciscus dat de ‘synode over synodaliteit’ “in de geest van het Tweede Vaticaans Concilie” plaatsvindt. “De synode is geen parlement” zegt hij in een interview met Katholiek Nieuwsblad. “De paus legt hier steeds de nadruk op. Hij onderstreept het belang van gebed en onderscheidingsvermogen.”
Dat moet volgens de bisschop de sfeer zijn waarin gesprekken plaatsvinden. “Dan wordt het gesprek anders, ontvangend van de Geest, in eenheid met de paus en de bisschoppen. Het is ook nieuw voor ons, we staan er allemaal nog een beetje zoekende in. Je moet het goed begrijpen en goed insteken.”
Hendriks reageert onder meer op de kritiek die her en der klonk toen onlangs de synthese van het synodale proces in de Nederlandse bisdommen verscheen. Een verslag waarin het progressieve verlanglijstje van Nederlandse katholieken, niet voldoende aan bod zou komen.
“In het verslag worden alle punten genoemd. Dat heikele thema’s niet explicieter zijn gepresenteerd, komt omdat je daarmee gemakkelijk verwachtingen kan wekken die je niet waar kunt maken. Dan krijg je na afloop grote teleurstelling”, zegt de bisschop van Haarlem-Amsterdam.
“Ook om niet de indruk te geven dat we al die hete hangijzers zo presenteren en naar Rome sturen, en dat deze paus er dan vast voor gaat zorgen dat het allemaal gaat veranderen in de Kerk. Ik ben heel eerlijk: zo zal het waarschijnlijk niet gaan.”
Hendriks blikt ook terug op de synodale bijeenkomsten in zijn bisdom, waarbij hij naar eigen zeggen een groot verschil merkte tussen ouderen en jongeren.
“Bij de jongeren die aan de synodebijeenkomsten deelnamen, kwamen deze vragen eigenlijk niet aan de orde. Het ging daar om andere zorgen en verwachtingen: hoe kan de Kerk ons in deze tijden helpen, met alle problemen waar we voor staan, in onze taak en opdracht? Dat is een heel andere invalshoek, die vaak onderbelicht blijft.”
Lees het complete interview in het KN van deze week
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.