<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

De gebedstuinen van pater Alex zijn goed voor lichaam en ziel

Carissa Krautscheid, OSV News 20 juni 2024
image
Pater Alex in de door hem aangelegde tuin bij de parochie in Coolidge. Foto’s: OSV News - Carissa Krautscheid, New Outlook

Overal waar hij heen wordt gezonden, legt missiepater Alexander Tigga tuinen aan. Hij maakt er veel mensen gelukkig mee. “Wie er ook komt, ze gaan blij weg.”

Een zee van beton, asfalt en grind. Dat was het enige waar de directe omgeving van de kerk van St. James the Apostle in de Amerikaanse stad Coolidge uit bestond. De hitte warmt de stad, gelegen in de zuidelijke staat Arizona, enorm op. Pater Alexander Tigga arriveerde vorig jaar in Coolidge tijdens het hoogtepunt van de zomer, maar liet zich niet afschrikken door de hitte en de betonnen omgeving.

Bloeiende paradijsjes

Want als begaafd hovenier legde hij over de hele wereld al tuinen aan, waar hij als missiepater van de Missionarissen van de heilige Franciscus van Sales ook naartoe werd gezonden. Pater Alex legde zo al tuinen aan op drie continenten en toverde er kale plekken om tot bloeiende paradijsjes.

De missionaris werd in de Amerikaanse stad Patagonia in Arizona geboren, vlakbij de grens met Mexico. Hij leerde over planten en tuinieren van zijn vader, die in zijn thuisland India boer was. Als seminarist ontfermde hij zich al over de tuin van zijn seminarie. Toen hij als missiepater naar Afrika werd gestuurd, begon hij ook daar te tuinieren. De fruitbomen die hij daar aanplantte doen het nog steeds goed, zegt hij. “Waar ik ook ga, leg ik prachtige tuinen aan.”

Aanleg gebedstuin

Dat deed hij ook in zijn thuisstad Patagonia. De tuin bij de parochie van St.-Theresia van Lisieux werd een ware toeristische attractie voor bezoekers en fotografen. Toen hij in juli 2023 pastoor werd van de parochie in Coolidge stonden parochianen dan ook te popelen om onder zijn leiding een gebedstuin aan te leggen.

“Tijdens het tuinieren denk je veel na over Gods schepping en hoe we daar deel van uitmaken”

Na een uitgebreide brainstormsessie over de plannen begon de parochiegemeenschap geld in te zamelen voor de aanleg van zo’n gebedstuin. Dat lukte en dus kon begonnen worden met de werkzaamheden. “De omgeving hier is erg droog en doods, en ik wilde helpen om wat leven in de gemeenschap te brengen”, aldus pater Alex. “Het aanleggen van de tuin was enorm lastig omdat het hier zo heet is. Ik had wat planten meegenomen uit Patagonië, maar die droogden hier uit.”

Nieuwe fruitbomen

De pastoor en zijn parochianen installeerden uiteindelijk een systeem van waterirrigatie. En nu, nog geen jaar later, kunnen parochianen en bezoekers bidden in een weelderige bloementuin met bankjes en beelden.

De tuin ligt achter het parochiekantoor, dat getransformeerd is door de verkoelende en troostende aanwezigheid van groen, bloeiende bloemen in alle kleuren van de regenboog en nieuwe fruitbomen die wortel beginnen te schieten. “Wie er ook komt, ze gaan blij weg,” zegt pater Alex.

Gele klokjes

“Veel mensen zijn nu ook begonnen met het aanleggen van tuinen bij hun eigen huis. Ze hebben gezien dat het kan. Sommigen van hen komen bij mij voor advies over wat te planten en wanneer.” De zomerbloeiers als zonnebloemen, bougainvillea en gele klokjes werden in februari en maart geplant.

“Ze groeien nu en kunnen de zon verdragen en bloemen geven, zolang wij voor het water zorgen”, aldus de missiepater. In minder dan een jaar tijd bloeide het parochieterrein op: de bestaande bomen groeien beter dan voorheen, bloemen sieren het veld dat voor parochiefeesten wordt gebruikt, een moestuin is te vinden achter de pastorie en de gebedstuin ontvangt bezoek van zowel mensen als bestuivende insecten.

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Lichaam en ziel

Terwijl hij de planten verzorgt, ziet pater Alex tuinieren ook als een manier om voor zijn eigen lichaam en ziel te zorgen. Fysiek gezien, zegt hij, “is tuinieren een goede gewoonte. Het verfrist je geest en ontspant je. Het geeft je beweging en houdt je jong. Mensen denken vaak dat ik vijftien of twintig jaar jonger ben dan ik eigenlijk ben”.

Tuinieren voedt en inspireert ook het spirituele leven, voegt hij toe. “Tijdens het tuinieren denk je veel na over Gods schepping en hoe we daarvan deel uitmaken. Er is tijd voor meditatief gebed. Het spirituele leven en tuinieren gaan goed samen. Een tuin helpt mensen om te bidden en brengt een sfeer van gebed.”

Pater Alex maakt graag gebruik van zijn door God gegeven talent voor tuinieren om de wereld mooier te maken. Hij laat een parochie mooier achter dan toen hij die aantrof. “Mijn tuinen brengen mensen geluk”, zegt hij. “Ze gaan glimlachend weg.” (Vertaling Susanne Kurstjens)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.