<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

De pater die op Titus’ voorspraak genas: ‘Hij zou voor iedereen een held kunnen zijn, gelovig of niet’

KN Redactie 13 mei 2022
image
Pater Michael Driscoll met de relikwie van Titus Brandsma - een stukje van diens gewaad.

De Amerikaanse karmeliet Michael Driscoll (80) genas op voorspraak van zijn ordegenoot Titus Brandsma van een ernstige vorm van huidkanker. De genezing leidde tot de heiligverklaring van de Nederlandse pater, die zondag in het Vaticaan zal plaatsvinden.

Driscoll doet zijn verhaal in de speciale thema-editie van Katholiek Nieuwsblad over Titus Brandsma, die op vrijdag verschijnt. De Amerikaanse priester ontdekte in 2004 te lijden aan een zeer agressieve vorm van huidkanker.

Uitgezaaide melanoom

“De arts belde en zei: ‘Het spijt me dit te moeten zeggen, maar u heeft vergevorderde en uitgezaaide melanoom.’ Ik was erg geschrokken dat het mogelijk was uitgezaaid”, zegt de pater in gesprek met Katholiek Nieuwsblad. Niet veel later onderging hij een elf uur durende operatie, waarbij 84 lymfeklieren en zijn speekselklier verwijderd werden.

“Deze vorm van kanker keert bijna altijd terug binnen twee tot vijf jaar. Het is een zeer ernstig vorm, fourth or fifth stage”, legt Driscoll in het interview uit. “Bijna niemand overleeft het.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Medisch onverklaarbaar

Hoewel het aannemelijk was dat de kanker zou terugkeren, was en bleef Driscoll schoon. Tot op het moment waarop de artsen hem kankervrij verklaarden, acht jaar geleden. “De oncoloog zei: ‘Je hoeft niet meer terug te komen. Er is geen kanker te vinden in jou. Ik weet niet of het door Brandsma komt, maar je bent genezen.’”

De genezing bleek medisch onverklaarbaar te zijn, wat ook de conclusie was van de speciale Vaticaanse commissie die zijn genezing op voorspraak van Titus Brandsma onderzocht.

Die voorspraak werd zowel door talloze gelovigen uit zijn bisdom Palm Beach (Florida). Ook de karmeliet zelf wendde zich tot zijn ordegenoot Brandsma. “Ik kreeg een relikwie van Brandsma in handen – een stukje van Brandsma’s gewaad – en bad: ‘Titus, genees mij!’.”

Vice-postulator

Naast Driscoll komt in de thema-editie ook pater Fernando Millán Romeral aan het woord. De karmeliet was als vice-postulator nauw betrokken bij het heiligverklaringsproces van zijn Nederlandse ordegenoot.

“Zijn heiligverklaring is een zegen voor álle Nederlanders”, zegt hij in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.

Thema-editie

Lees het hele interview met pater Driscoll in ons speciale themanummer over Titus Brandsma, met interviews, essays en meer.

Vrijblijvend kennismaken met KN? Vraag hier 3 gratis proefnummers aan!

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.