<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘De WJD, maar dan in het klein’: waarom deze jongeren de Katholieke Jongerendag bezoeken

Francesco Paloni 31 oktober 2024
image
Rayvano van Kralingen: "Ik hoop dat de Kerk haar eigenheid bewaart, dit is volgens mij ook wat de meeste jongeren aanspreekt.” Foto: Rayvano van Kralingen

Na een succesvolle heropleving vorig jaar wordt zaterdag opnieuw een Katholieke Jongerendag (KJD) gehouden. Jongeren tussen de zestien en dertig jaar uit het hele land komen in Ede samen om hun geloof te beleven en katholieke leeftijdsgenoten te ontmoeten. Deze drie jongeren zijn erbij.

Rayvano van Kralingen (23) kon er vorig jaar niet bij zijn. Maar de positieve verhalen van enkele vrienden hebben hem deze keer over de streep gehaald. “Hun verhalen waren zo enthousiasmerend dat ik het niet kon laten om dit jaar toch te gaan”, zegt de student Geschiedenis aan de Universiteit van Leiden.

Van Kralingen verwacht dat hij andere katholieke jongeren zal leren kennen, iets wat hij belangrijk vindt voor zijn geloof. “Jongeren zijn verspreid over het hele land, ik kijk er vooral naar uit om jongeren uit andere delen van het land te leren kennen. Je voelt dan dat je er niet alleen voor staat.”

Daarnaast hoop hij iets op te steken van de workshops en lezingen tijdens de KJD. Hij is vooral geïnteresseerd in de ignatiaanse spiritualiteit, de spiritualiteit van de jezuïeten. “In plaats van zelf door leesmateriaal moeten worstelen, is het misschien een mooie instapper om iemand te horen vertellen die hier ervaring mee heeft.”

image
Tijdens de Katholieke Jongerendag komen jongeren tussen de zestien en dertig jaar uit het hele land komen samen om hun geloof te beleven. Foto: Cathopic

Hoewel hij in Zevenhuizen woont, maakt van Kralingen deel uit van een parochiegemeenschap in Zoetermeer. Hij heeft gekozen om deze parochie op te zoeken, omdat ook andere jongeren er actief zijn. “Het is een kleine groep, ik voel me daar erg thuis bij.”

Paus Franciscus roept het vaker: de Kerk moet beter luisteren naar de stem van jongeren. Van Kralingen vindt het belangrijk dat de Kerk zichzelf blijft in de huidige tijd. “Er is veel druk op de Kerk om zich aan te passen aan wat men de moderne tijd noemt. Ik hoop dat de Kerk haar eigenheid bewaart, dit is volgens mij ook wat de meeste jongeren aanspreekt.”

Wat inspireert hem om in deze tijden toch bij de Kerk te blijven? “Het leven van heiligen, zoals de zalige Carlo Acutis die binnenkort heilig wordt verklaard, is een bron van inspiratie. Hij leefde als jongeren in deze tijd, maar deed heel veel dingen die afweken van zijn leeftijdsgenoten. Zoals iedere dag naar de kerk gaan en de eucharistische aanbidding op te zoeken. Ik put kracht uit deze verhalen.”

‘Het is goed om uit onze bubbel te stappen’

Het samen beleven van het geloof met anderen, is een van de redenen waarom de 25-jarige Dorise van Driel uit Deventer de KJD bezoekt. “Je ontmoet ook nieuwe mensen, dat is heel fijn, het is een beetje zoals bij de Wereldjongerendagen, maar dan in het klein.”

Van Driel vindt de verscheidenheid die ze tijdens deze evenementen ervaart, inspirerend. “We vieren de Mis, dat is voor mij wel het centrum van de dag. Maar de uiting van het katholieke geloof is ontzettend divers, ook in Nederland. Dat komt naar voren bij dit soort grote evenementen. Ik vind dat ontzettend mooi om te zien.”

Van Driel is zelf actief in de Broederenkerk in Deventer. Ze is acoliet, en zal ook tijdens de Mis van de KJD deze taak op zich nemen. De katholieke jongeren van nu staan voor een uitdaging om invulling te geven aan hun geloof, denkt de theologiestudente.

image
Dorise van Driel: "We lopen het gevaar om online-eilandjes te worden. Daarom is het goed om elkaar op te blijven zoeken, om uit onze bubbel te stappen" Foto: Mensje van Steen

“Jongeren van deze tijd zijn op zoek naar zingeving. Vroeger was dit ook het geval, maar de invulling die jongeren er aan geven, is tegenwoordig anders. We leven in een hele andere maatschappij. Mensen maken niet automatisch deel uit van een geloofsgemeenschap of een kerk. Ze moeten het zelf uitvogelen, en dat is knap lastig.”

“Daarnaast vormen processen als ontkerkelijking, individualisering en digitalisering een uitdaging voor jongeren. We lopen het gevaar om online-eilandjes te worden. Daarom is het goed om elkaar op te blijven zoeken, om uit onze bubbel te stappen.”

Van Driel ziet de polarisatie in de maatschappij voor een deel terug in de Kerk. “Hoe kleiner de groep wordt, hoe sterker de verschillen kunnen lijken. Een evenement als de KJD kan bijdragen aan de onderlinge eenheid in verscheidenheid. Want in je uppie kan je geen christen zijn.”

‘Dit wil ik nog een keer meemaken’

 Esmée (wil liever niet met haar achternaam en foto in de krant) uit het bisdom Haarlem-Amsterdam is zaterdag ook bij de Katholieke Jongerendag. De 18-jarige hoopt vooral heel veel andere jongeren te spreken, samen met hen te bidden en “er een hele mooie dag van te maken”.

Daarnaast hoopt ze “een boost” te krijgen om gesterkt te worden in haar geloof. Esmée was ook vorig jaar aanwezig bij de KJD. Een “heel bijzondere ervaring met honderden jongeren”. “Iedereen was enthousiast om elkaar te ontmoeten”, blikt ze terug. “Het was een en al vreugde. Dan denk je: ‘dit wil ik nog een keer meemaken’.”

Esmée heeft het katholieke geloof van haar ouders meegekregen, maar heeft er zelf voor gekozen om daarmee door te gaan. Als jongere blijft ze op zoek naar activiteiten die steun bieden voor haar geloof. Zo heeft ze deelgenomen aan vormingscursussen bij het Opus Dei, en is ze meegegaan met jongerenreizen, zoals de Wereldjongerendagen. Ook is ze in Medjugorje geweest. “Ik hoop zo mijn geloof te kunnen praktiseren en daar met andere jongeren over te kunnen praten.”

https://www.kn.nl/binnenland/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.