Op 3 augustus hebben Sabeen Rahil en Elias Johny Al Arja, twee jonge christenen uit Bethlehem, zich officieel verloofd. Volgens de traditie is een verloving een publieke daad, die de toekomstige echtgenoten al met de zegen van een priester en het uitwisselen van ringen verbindt.
Het koppel zal volgend jaar trouwen en heeft besloten om hun leven samen te beginnen en hun kinderen op te voeden in Bethlehem, ondanks de langdurige oorlog in Gaza, de zware impact daarvan op de lokale economie en de escalatie van geweld in de regio.
Hun beslissing is diep geworteld in hun christelijk geloof en hun verlangen om andere christenen aan te moedigen hetzelfde te doen om een nieuwe samenleving op te bouwen waarin christenen zich volledig thuis voelen in de stad waar Jezus is geboren.
“Hopelijk kunnen we, door te trouwen, een gezin te stichten en kinderen te krijgen, andere christenen inspireren om hetzelfde te doen, misschien zelfs onze eigen broeders en zusters”, zegt Rahil. “We hopen aan de basis te staan van een nieuwe generatie die vecht om in Bethlehem te blijven.”
Rahil (24) is geboren in Bethlehem, heeft een bachelor in audiologie en logopedie en werkt samen met haar vader. Al Arja, ook 24, is geboren en getogen in het naburige Beit Jala en beheert het hotel van zijn familie.
“We hebben er vertrouwen in dat dit land ooit vrede zal vinden.”
“We hebben besloten om ons te verloven, want wat er ook om ons heen gebeurt, we willen gelukkig zijn, we willen samen zijn”, vertelt Al Arja. “We hebben er vertrouwen in dat dit land ooit vrede zal vinden.”
Het koppel ontmoette elkaar in 2020. Na een paar jaar daten besloot het stel om hun relatie officieel te maken. Op 3 september 2023 ontmoetten de twee families elkaar volgens de plaatselijke traditie en vroeg Al Arja formeel toestemming aan Rahils vader om met haar uit te gaan, met de bedoeling om zich te verloven en te trouwen.
Slechts een paar dagen later vertrok Rahil naar België, waar ze een jaar woonde om haar master in management te volgen. Een langeafstandsrelatie onderhouden “was niet makkelijk”, aldus Rahil, “maar het was het waard: Het maakte onze relatie sterker.”
Niet veel later brak de oorlog uit. Het stel overwoog om naar het buitenland te verhuizen. “We dachten ook aan onze toekomstige kinderen”, zegt Al Arja.
Samen namen ze de beslissing om zich officieel te verloven, maar ook om in hun thuisland te blijven. “Na 7 oktober verlieten veel christenen het land omdat ze bang waren voor wat er zou kunnen gebeuren en zich zorgen maakten over de toekomst van hun kinderen”, zegt Al Arja. “Maar wij zeiden tegen elkaar dat er geen betere plek is om te wonen dan waar Jezus is geboren.”
De verlovingsceremonie werd gehouden op 3 augustus, toen de spanningen weer opliepen na de moord op Hamasleider Ismail Haniyeh door Israël. Geheel volgens traditie bracht Al Arja naast de ringen ook een gouden halsketting, oorbellen en een armband mee voor Rahil.
“We wonen in een gezegende stad. God stuurde zijn enige Zoon om hier geboren te worden. Het is de stad van vrede en liefde.”
Het verloofde paar verscheen samen met hun ouders en naaste familieleden voor een Grieks-orthodoxe priester, omdat Al Arja lid is van die Kerk en het de traditie is om de religieuze voorkeur van de man te volgen.
De priester zegende hen, nam vervolgens de ringen en bad erover. Al Arja: “Daarna zei de priester zoiets als: ‘Jullie zijn aan elkaar verbonden.’ Toen begon het feest.”
Het stel vindt het belangrijk om als christenen in het Heilig Land te blijven wonen. “Jezus is hier geboren, het moet een christelijke plaats blijven”, zegt Rahil.
“We hopen de gemeenschap te steunen door een nieuwe generatie mensen op te voeden die hier zullen blijven en geloven dat deze stad voor ons is, voor christenen – niet exclusief, maar het is een stad voor christenen.”
De uittocht van christenen doet Rahil veel verdriet. Ze spreekt over het moment waarop ze zich realiseerde hoe bijzonder Bethlehem is.
“Ik woon hier al 23 jaar, maar ik waardeerde het niet zo. Toen ik in Brussel was en mensen hoorden dat ik uit Bethlehem kwam, vertelden ze over hun familieleden die daarheen gingen om de Geboortekerk te bezoeken. Toen besefte ik pas hoe bijzonder deze stad is.”
Al Arja werkt in de toeristische sector, die hard getroffen is door de oorlog. “Ik leg alles in Gods handen. Ik werk een beetje en heb voor de oorlog wat geld kunnen sparen. Bethlehem is voor negentig procent afhankelijk van het toerisme.”
Toch blijft het moeilijk voor Al Arja om te begrijpen waarom christenen Bethlehem ontvluchten. “Misschien vinden ze een beter leven buiten dit land. Maar we wonen in een gezegende stad. God stuurde zijn enige Zoon om hier geboren te worden. Het is de stad van vrede en liefde, en er is geen betere plek om te wonen.”
Dit artikel kwam tot stand met steun van het Instituut voor Huwelijk, Gezin en Opvoeding (IHGO). Zie ook kn.nl/gezin.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.