<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Met dankbaarheid en weemoed’: Andries Knevel vertrekt bij EO

Selinde van Dijk-Kroesbergen 15 november 2021
image
Andries Knevel stopt na 43 jaar met zijn werkzaamheden bij de EO. Foto: Ruben Timman - EO

Helemaal van harte gaat hij niet, maar na 43 jaar bij de Evangelische Omroep (EO) zet Andries Knevel per 1 december toch definitief een punt achter zijn radio- en tv-werk. “Met dankbaarheid en weemoed sluit ik deze periode af.”

Andries Knevel begon zijn carrière in 1978 bij de EO als freelance verslaggever. Hij groeide in vijftien jaar door tot directeur. Verder presenteerde hij in totaal 42 verschillende tv-programma’s en 21 radioprogramma’s. Vier jaar geleden ging Knevel al met pensioen, maar hij bleef programma’s presenteren.

‘We doen de deuren zachtjes dicht’

Daar komt nu dus definitief een einde aan. “De reden van mijn vertrek is deels technisch”, zegt Knevel. “Ik had na mijn pensioen vier keer een tijdelijk contract, het laatste loopt in december af. Toen zei de EO: ‘Zou het niet beter zijn om te stoppen?’”

Over ‘waarom de EO dat beter vond’, laat Knevel zich niet uit. Jammer vindt hij het wel. “Ik gaf de EO aan dat ik het pastoraal radioprogramma Groot Nieuws op radio 5 graag zou willen houden. Maar de EO wilde dat niet. ‘We doen de deuren zachtjes dicht’, reageerden ze.”

Missionair

Knevel kijkt terug op mooie jaren: “Al die tijd heb ik met volle vreugde in de journalistiek gewerkt. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de actualiteit. Met dankbaarheid en weemoed sluit ik deze periode af.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Het missionaire karakter van de EO trok hem van meet af aan. “Het sprak me erg aan om de actualiteit door te lichten aan de hand van de Bijbel. De laatste jaren presenteerde ik meer pastorale programma’s en was ik meer de ‘dominee’, een rol die het dichtst bij mijn hart ligt.”

Verbinding en herkenning

Hoe succesvol de EO in die missionaire opdracht is? Die vraag moet volgens Knevel genuanceerd beantwoord worden. “Bij de eigen achterban heeft de EO gezorgd voor verbinding en herkenning. Kerkmuren zijn weggehaald en protestanten en katholieken zijn meer met elkaar verbonden.”

“Maar”, gaat hij verder, “er zijn de afgelopen vijftig jaar natuurlijk niet meer christenen bijgekomen. Het gesprek over God is wel gaande gehouden. En dat in een sterk geseculariseerde samenleving.”

Toekomst

De toekomst voor christelijke media zal “lastig” zijn, denkt Knevel. “Het Evangelie sluit lastig aan bij de postmoderne cultuur. Daarbij hebben de publieke omroepen, waaronder de EO, programmering en andere bevoegdheden niet meer in eigen hand. Hierdoor is bijna geen plaats meer voor een missionaire programmering. De programma’s die er nog zijn, worden veelal aan de randen van de nacht of op zondag uitgezonden. Toekomst zie ik zeker nog wel, maar het is een lastige situatie.”

Toch denkt Knevel dat christelijke media “gewoon door moeten gaan op deze weg”. “Kranten als ND en RD en ook KN, waarvoor ik columns blijf schrijven, doen het goed en zijn echt volwassen geworden. Zij kunnen ook veel meer verschillende onderwerpen behandelen dan in een radio- of tv-programma.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

De EO mag ook gewoon koers houden van Knevel. “We staan midden in het politieke debat en midden in de cultuur. Dat is goed. Overigens is de EO best groot, we hebben zo’n 320.000 leden.”

Hoogte- en dieptepunten

Naast alle positieve ervaringen, met het tv-programma Het Elfde Uur en een succesvolle EO-jongerendag in de Arena als hoogtepunten, zegt Knevel weinig dieptepunten te hebben gekend tijdens zijn EO-tijd.

“Natuurlijk heb ik fouten gemaakt. Maar om over dieptepunten te spreken, nee. Wel heb ik altijd nog spijt dat ik iemand, weliswaar met recht en reden, heb ontslagen, van wie ik wist dat diegene later minder kansen op de arbeidsmarkt had. Achteraf heb ik spijt dat ik toen als directeur teveel de regels heb gevolgd en naar adviezen heb geluisterd. Dat voelt altijd nog als een steentje in mijn schoen.”

Na het EO-tijdperk

Nu het einde van zijn tijd bij de EO in zicht is, denkt Knevel erover om een podcast te maken onder de titel Andries gaat door. Verder blijft hij actief bij studentenorganisaties, blijft hij “preken en spreken” en gaat hij een boek schrijven. KN-lezers zullen nog regelmatig zijn columns in de krant tegenkomen.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.