fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Mgr. Punt neemt afscheid: ‘Op een bepaald moment moet je alles loslaten’

KN Redactie 25 juni 2020
image
Mgr. Punt wil zich voor de Kerk blijven inzetten, maar heeft nog geen concrete plannen. “Soms moet je niet te snel gaan, dan loop je de Heer voor de voeten.” Foto: Ramon Mangold

Emeritus-bisschop Jos Punt blikt in een interview met Katholiek Nieuwsblad terug op een kwart eeuw werk in het bisdom Haarlem-Amsterdam. 

“Enerzijds is er een soort weemoed, 25 jaar is een hele generatie. Tachtig à negentig procent van alle priesters en diakens in het bisdom heb ik zelf gewijd, meer dan honderd in totaal. Dat is een bijzondere band die je ontwikkelt met mensen, zo vertrouwd. Maar op een bepaald moment moet je alles loslaten, that’s life.

Een zekere rust

Punt begon 25 jaar geleden in een tijd van scherpe polarisatie in het bisdom Haarlem-Amsterdam. Een situatie die het bisdom inmiddels achter zich heeft gelaten. 

“In mijn perceptie zijn we over de scherpte heen. We hebben een veranderingsproces doorgemaakt en tegelijkertijd mensen bij elkaar proberen te houden. Naar menselijke maatstaven ben ik blij, al moeten we nog zien hoe de Heer ernaar kijkt. Ik kan een redelijk geordend bisdom overdragen aan mijn opvolger, in wie ik alle vertrouwen heb. Er is een zekere rust gekomen”, aldus de bisschop.

Inzet voor geloof en Kerk

Punt wil de komende periode ruimte geven aan mgr. Jan Hendriks, die hem met ingang van 1 juni opvolgde. Daarna hoopt hij zich op nieuwe wijze in te zetten voor het geloof en de Kerk.  

“Ik zal er de komende tijd over nadenken. Ik wacht wat de Heer op mijn pad brengt. Soms moet je niet te snel gaan, dan loop je Hem voor de voeten. Hij spreekt niet alleen in het innerlijke, maar ook in omstandigheden, in dingen die gebeuren. Plotseling opent zich dan iets.”

Legerbisschop

Jos Punt (Alkmaar, 1946) studeerde economie en theologie en promoveerde op het idee van de mensenrechten. Hij volgde de priesteropleiding in Rolduc en werd in 1979 priester gewijd. In 1995 werd hij benoemd tot hulpbisschop van Haarlem; in datzelfde jaar ontving hij de bisschopswijding.

Van 1998 tot 2001 was Punt diocesaan administrator van Haarlem, en van 2001 tot 1 juni 2020 bisschop. Daarnaast was hij van 1998 tot zijn emeritaat ‘legerbisschop’.

>Lees het complete interview in het KN van vrijdag