fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Moslims kijken nu anders naar christenen’

Francesco Paloni 21 februari 2019
image
De katholiek-chaldeeuwse bisschop van Aleppo, mgr. Antoine Audo. Foto: CNS

“Tachtig procent van de Syriërs leeft in armoede”, vertelt mgr. Antoine Audo. De katholiek-chaldeeuwse bisschop van Aleppo is in Nederland om een licht te werpen op wat de grootse humanitaire crisis sinds WOII wordt genoemd.  

“Syrië is uitgeput en de bevolking heeft alle hoop verloren.” Zo omschreef mgr. Antoine Audo (77) de situatie van zijn land in 2015, toen hij in gesprek met KN vertelde over het lijden van het Syrische volk. De bisschop is voor het eerst in Nederland voor een oecumenisch symposium. Vrijdag houdt hij in Amsterdam een lezing over de Kerk in oorlogstijd en de hoop op vrede. Uit zijn woorden blijkt dat de situatie vier jaar later is verbeterd. Vooral Aleppo was jarenlang mikpunt van bombardementen. “Maar sinds twee jaar zijn de gewapende groepen verdreven en is de situatie veranderd. Toch is er nog steeds geen politieke oplossing bereikt voor Syrië.” 

Onjuist beeld

De oorlog heeft volgens de jezuïet diepe wonden geslagen in het land. “Tachtig procent van de mensen leeft in armoede. Meer dan een half miljoen mensen is omgekomen. Duizenden mensen zijn verminkt door de oorlog en twee miljoen kinderen kunnen nog steeds niet naar school”. Audo is ervan overtuigd dat de Westerse media een onjuist beeld geeft over de situatie in zijn land. “Journalisten moeten over de juiste informatie beschikken en niet alleen herhalen wat ze horen van internationale persagentschappen”. 

“Veel Syriërs zijn in hun hart geraakt. Dat is het echte wonder”

Oorzaken van het conflict

Volgens de bisschop zijn er drie oorzaken aan te wijzen om het conflict te begrijpen. Een daarvan is op regionaal niveau. “Sinds het begin van de oorlog is het conflict omschreven als een strijd tussen christenen en moslims. Het is een interpretatie om deze oorlog te ‘verkopen’ in het Westen. Met deze interpretatie wil men het idee wekken dat de islam een groot gevaar is voor christenen in het Westen. De oorlog binnen Syrië is op regionaal niveau tussen soennieten en sjiieten.” Daarnaast wil men volgens Audo het terrorisme in de regio verspreiden en alle christenen verdrijven. “Dat is op verschillende plaatsen gebeurd. Waarom? Omdat christenen in Syrië een positief beeld geven van Syrië. Ze staan voor vreedzaam samenleven en stabiliteit. Als je christenen vernietigt, vernietig je Syrië.” 

Liefdadigheid van christenen

Toch wist de oorlog ook positieve dingen te brengen, benadrukt de bisschop. “We zien een verandering in de wijze waarop moslims naar christenen kijken. Gewapende fundamentalisten zijn er niet in geslaagd zijn om de islamitische gemeenschap met zich mee te krijgen. Dit komt omdat het grootste deel van de moslims niet achter hun misdaden staat.” Moslims in Syrië zijn verrast door de haat en het geweld tegen christenen en hun liefdadigheid, legt Audo uit. “Voorheen werden christenen getolereerd, maar ze verdienden geen respect. Nu zien we veel meer erkenning en achting. Veel Syriërs zijn in hun hart geraakt. Dat is waarschijnlijk het echte wonder.”

Binnenkort verschijnt in Katholiek Nieuwsblad een uitgebreid interview met mgr. Audo.