<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Omtzigt: ‘Ik wil een rechtvaardige samenleving’

Sjoukje Dijkstra 4 juli 2020
image
Pieter Omtzigt Foto: CDA

Zeker sinds de belastingtoeslagen-affaire is Pieter Omtzigt een van de bekendste Kamerleden van Nederland. Nu wil hij lijsttrekker worden van het CDA, en als fractievoorzitter werken aan een beter functionerende overheid.

“Ik ervaar dit als een opdracht die op mijn pad is gekomen”, zegt Pieter Omtzigt over zijn kandidatuur.

De bevlogen kandidaat-lijsttrekker heeft niet altijd vrienden gemaakt met de dossiers waarvoor hij zich inzette. Of het nu ging om corruptie binnen de eigen gelederen in Europa, of de rechtsstaat in Malta: onrecht moet wat hem betreft aan de kaak gesteld worden.

‘Belangrijk dat dit gebeurt’

“Ik doe die dingen niet omdat het leuk is, maar omdat het belangrijk is dat het gebeurt.” Juist als fractievoorzitter denkt hij al deze dossiers “een forse stap verder” te kunnen brengen. Hij richt zich daarom op de inhoud, zegt hij.

‘Baudet heeft CDA redelijk uitgesloten’

Over een mogelijke coalitievorming met Forum voor Democratie, zegt hij: “Baudet zei dat het CDA uit is op de vernietiging van Nederland. Dan heb je ons redelijk uitgesloten, denk ik. Daar heb ik nota van genomen.”

Meer laat hij er liever niet over los. “Ik wil me richten op de problemen. Die zijn enorm op dit moment, met een overheidstekort van 68 miljard euro.”

‘Rechtsstaat gaat me aan het hart’

“De staat heeft slecht gefunctioneerd bij de belastingtoeslagen”, aldus Omtzigt. “Met mijn lijsttrekkerschap zou ik een bijdrage kunnen leveren aan een oplossing voor dit soort problemen met de overheid. Of onze rechtsstaat nu in gevaar komt doordat overheid zelf zich niet aan regels houdt of doordat IS-strijders hier terugkeren… De rechtsstaat gaat me aan het hart.”

Goede voorbeeld geven

Hij vindt dat de overheid het goede voorbeeld moet geven. Zo werden de misdaden van IS mede dankzij zijn inzet als genocide erkend, en worden IS-leden als oorlogsmisdadigers berecht. “Dat drijft mij. Want als je genocide al niet goed bestraft, hoe kun je dan iemand die te hard rijdt op de A2 een boete sturen?”

Katholieke uitdager van Hugo de Jonge

Omtzigt is, naast Mona Keijzer en de inmiddels uit de race gestapte Martijn van Helvert, een katholieke uitdagers van de gedoodverfde CDA-lijsttrekker Hugo de Jonge. Zijn geloof is voor hem een grote inspiratiebron.

‘Hang naar rechtvaardigheid’

“Ik probeer de meeste zondagen naar de kerk te gaan. De ene keer is dat de katholieke kerk, de andere keer de Syrisch-orthodoxe. Dat komt ook door mijn echtgenote, die uit Turkije komt.” Volgens het Twentse Kamerlid zie je zijn katholieke inborst met name terug in zijn “hang naar een rechtvaardige samenleving”.

Dossier christenvervolging

Het feit dat zijn vrouw afkomstig is uit een gemeenschap die het Midden-Oosten inmiddels bijna geheel ontvlucht is, opende hem de ogen voor de christenvervolging daar – een ander thema dat hij politiek regelmatig aankaart. “Het gaat mij aan het hart hoe christenen na bijna 2000 jaar verdwenen zijn uit het Midden-Oosten.”

Samenwerking zoeken

Omtzigt denkt zowel binnen als buiten het CDA de eenheid te kunnen bewaren door samenwerking: door “meerderheden te bouwen” wil hij een goed functionerende overheid en rechtsstaat dichterbij brengen.

‘Jongeren dezelfde kansen geven’

Daarin wil hij ook opkomen voor jonge gezinnen. “De jonge generaties hebben het moeilijk op de arbeidsmarkt, met de volkshuisvesting en het leenstelsel”, ziet hij. “Daar ligt een hele grote uitdaging. Om jonge generaties dezelfde kans te geven als die generaties daarvoor gehad hebben.”

Goed functionerende EU

Het Kamerlid vindt dat Nederland veel belang heeft bij een goed functionerende Europese Unie. Landen moeten hun eigen financiële broek kunnen ophouden en tegelijkertijd de rechtsstaat in het oog houden: “Dat was het probleem op Malta, waar het onderzoek naar de moord op journalist Daphne Caruana Galizia zelfs leidde tot de val van de minister-president.”

Kracht

Caruana’s zoon noemde het werk van Omtzigt van onschatbare waarde: “Niet alleen voor ons, maar voor ons hele land.”

Uit dat soort reacties put hij kracht, zegt Omtzigt: “Als mensen bij mij komen, willen ze nog wel eens ten einde raad zijn. Dat was ook het geval bij deze familie. Als ik zie wat zij meemaken, dan kan ik nog wel even doorgaan…”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.