<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Ook de ‘Heilige Spelen’ waren een succes, zegt Parijse bisschop – en krijgen een vervolg

Caroline de Sury - OSV News 13 augustus 2024
image
De Amerikaanse, katholieke athelete Simone Biles tijdens de slotceremonie van de Olympische Spelen in Parijs. Foto: OSV News - Phil Noble, Reuters

Parijs beleefde afgelopen weekend een daverende slotceremonie van de Olympische Spelen. Ook de ‘Heilige Spelen’ – een katholiek initiatief om atleten en bezoekers tijdens de Olympische en Paralympische Spelen met geloof en gebed te begeleiden – zijn succesvol gebleken.

“Het hele gebeuren is tot nu toe heel goed verlopen”, zo vertelt hulpbisschop Philippe Marsset, de officiële vertegenwoordiger van het aartsbisdom Parijs bij de Olympische Spelen. “We hadden ons de Heilige Spelen voorgesteld als een soort verlengstuk van de missionaire strekking van Wereldjongerendag, en zo zijn ze zeker ervaren.”

Minder vrijwilligers dan verwacht

Vanwege zorgen over de veiligheid en de verkeersdrukte hadden veel minder jonge mensen zich als vrijwilliger aangemeld voor het initiatief dan het aartsbisdom had gehoopt. Toch beklemtoont Marsset dat ze niet “teleurgesteld zijn door wat we hebben ervaren”.

“Ik vertelde de jongeren in een preek dat we zijn als de jongen die Jezus vijf broden en twee vissen bracht, toen er duizenden mensen te voeden waren. Het leek niet veel. Maar Jezus vermenigvuldigde ze en voedde de hele menigte”, zei hij.

Paralympisch vervolg

Het aartsbisdom Parijs bereidt zich nu voor op het tweede deel van de Heilige Spelen, georganiseerd rond de Paralympische Spelen, die plaatsvinden van 28 augustus tot 8 september.

image
Hulpbisschop Philippe Marsset bij de inwijding van de kapel voor 'Onze Lieve Vrouw van de Atleten' in La Madeleine in Parijs, in september 2023. Foto: OSV News - Yannick Boschat, Aartsbisdom Parijs

Diverse katholieke bewegingen die zich bekommeren om gehandicapten, zoals de Orde van Malta en de Broeders van Sint Jan, zullen zich over de gehandicapte atleten ontfermen. Vrijwilligers zullen hen verwelkomen in parochies nadat ze ‘s ochtends sportevenementen hebben bijgewoond.

‘Grote momenten van gemeenschap’

Hulpbisschop Marsset kijkt vooral uit naar het blind voetbal, waarbij blinde spelers rond een bal spelen die geluid maakt dankzij belletjes. “Het is spectaculair”, zo vertelt hij. “Dit zijn grote momenten van gemeenschap. Toeschouwers applaudisseren door met hun handen te zwaaien, niet te klappen, zodat ze de atleten niet verhinderen de bal te horen”, zei hij.

Na de wedstrijden wordt de lunch verzorgd door katholieke parochies en ‘s middags komt een gehandicapte sporter vertellen over zijn of haar ervaring en geloof, voordat de Mis wordt opgedragen.

‘Duurzame structuur’

Hoewel de Heilige Spelen talloze uren voorbereiding, planning en organisatie hebben gevergd, zegt Marsset dat “deze initiatieven nog maar het begin zijn”. De Franse bisschoppen zijn momenteel bezig “met het creëren van een duurzame structuur” en zullen werken aan het creëren van een federatie “van verenigingen, parochiegroepen en katholieke scholen, die verbonden zijn met sport.”

https://www.kn.nl/nieuwsbrief/

Marsset: “Het is de bedoeling om samen te werken aan manieren om jongeren dichter bij het Evangelie te brengen, dat veel van de waarden belichaamt die ze door sport ervaren, zoals zin voor inspanning, het streven naar uitmuntendheid, teamgeest en zorg voor anderen.”

Volgende zomerspelen in LA

Voor de volgende Zomerspelen die in 2028 in LA worden georganiseerd, heeft de Amerikaanse katholieke delegatie alvast inspiratie opgedaan in Parijs. Vertegenwoordigers van de Amerikaanse bisschoppenconferentie hadden een ontmoeting met Marsset en zijn team en bespraken de initiatieven van de Heilige Spelen.

Onder hen was ook priester Joe Fitzgerald, een voormalig lid van het Amerikaanse nationale handbalteam. Hij nam deel aan de Olympische Spelen van 1996 in Atlanta, voordat hij zijn priesterroeping volgde en naar het seminarie ging.

image
Priester en voormalig handballer Joe Fitzgerald wordt te grazen genomen door deelnemers van de 'Messy Olympics' tijdens een zomerkamp voor priesterroepingen in zijn thuisstaat New York. Foto: CNS - Gregory A. Shemitz

Ter voorbereiding op de Olympische Spelen in LA zal Fitzgerald terugkeren naar de VS met het houten kruis, gezegend door paus Franciscus, dat tijdens de Spelen in Parijs werd geïnstalleerd in La Madeleine, de iconische kerk in het hart van de Franse hoofdstad die gewijd is aan atleten.

Controversiële opening

Gevraagd naar de controversiële opening van de Spelen met een parodie op het Laatste Avondmaal, zegt hulpbisschop Marsset dat hij zich nu liever concentreert op de vele goede herinneringen. “Het was meer cultureel dan sportief”, zegt hij over de openingsceremonie.  “Nog afgezien van het religieuze aspect, hielden ze weinig rekening met de Olympische geest van sport en de universele dimensie van het evenement.”

https://www.kn.nl/buitenland/

Liever praat hij over de “prachtige bijeenkomst” die de interreligieuze viering was van 4 augustus op het plein voor de Notre Dame. “Deze viering, waar we meer dan een jaar aan gewerkt hebben, lijkt mij een weerspiegeling van wat geloof en Olympisme gemeen hebben, ver van alle controverse rond de openingsceremonie.”

Olympische klok in de Notre Dame

Hij wijst erop dat de blijvende erfenis van de Spelen ook voor altijd in de nu herbouwde Notre Dame-kathedraal gegrift zal staan.

De bronzen bel die speciaal voor de Olympische Spelen werd gegoten en geïnstalleerd in het Stade de France, die de atleten luidden telkens wanneer er een Olympisch record werd gebroken, zal na de Spelen bovenop een toren van de Notre Dame worden geplaatst.

Heropening

“De klok zal de bijdrage van de Olympische Spelen aan de wederopbouw van de kathedraal van Parijs vertegenwoordigen. Hij zal luiden bij de heropening op 8 december.” Voor Marsset is het “een kans om boven de controverses uit te stijgen die de opening van de Spelen markeerden”.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.