fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Prins carnaval met een priesterboord: ‘Midden in het feestgedruis heb ik een diep geloofsgesprek’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 25 februari 2022
image
Kapelaan Danny Horsch werd door CV Bacchus uit Landgraaf op 24 januari 2020 tot prins carnaval uitgeroepen. CV Bacchus, via kapelaan Horsch

Een priester die prins carnaval is: het is uitzonderlijk en “was nooit de bedoeling”, zegt kapelaan Danny Horsch. Hij werd als priesterstudent prins carnaval bij CV Bacchus in Landgraaf – en bleef het toen door corona het carnaval stil kwam te liggen. “Ik heb carnaval leren kennen als een feest van verbinding, solidariteit en samenwerking.”

Danny Horsch werd 29 mei 2021 tot priester gewijd. Hij werkt in de parochiefederaties Maasdorp en Horst-Sevenum. Dat hij op 24 januari 2020 tot prins carnaval werd uitgeroepen, was absoluut geen reclamestunt van de Kerk was, vertelt hij.

“Het was nooit de bedoeling om als priester prins carnaval te zijn. Ik zat in het laatste jaar van de priesteropleiding en wilde voor mijn wijding graag een keer prins worden. Ik kon toen niet voorzien dat door de coronapandemie alle carnavalsactiviteiten stil zouden komen te liggen.”

Alles viel stil

Horsch blijft in ieder geval tot 2023 prins carnaval in Landgraaf, waar hij opgroeide. Hij ziet het als een mooie kans om mensen te ontmoeten die hij normaal gesproken niet ontmoet en er ook voor hen te zijn.

https://www.kn.nl/abonnementen/

Mensen komen regelmatig spontaan naar hem toe, vertelt hij. Zo werd de kapelaan midden in het feestgedruis na zijn proclamatie in een café aangesproken door een vrouw die al twee miskramen achter de rug had. Ze zei: “Danny, ik heb echt moeite met het geloof.”

“Het leek”, zegt Horsch, “alsof alles stilviel en er geen polonaise meer werd gelopen. We hadden een diep gesprek over geloof.”

En zo spreekt Horsch tijdens carnaval tal van mensen die allemaal dankbaar reageren: “Fijn dat ik er met jou over kon praten.”

Iedereen is even gelijk

“Carnaval is een vorm van gemeenschap waar rangen en standen wegvallen en iedereen even gelijk is”, zegt de priester. “Voor mij biedt dat ruimte er voor anderen te zijn.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Want ook al draagt Horsch altijd zijn herkenbare witte priesterboord, hij houdt ervan als mensen zichzelf bij hem zijn. “Ik draag het boordje om als priester naar buiten te treden. Soms merk ik dat mensen zich hierdoor anders, wat afstandelijker, gaan gedragen. Aan de andere kant nodigt het ook uit tot gesprek.”

Katholiek

Die katholieke herkenbaarheid vindt Horsch ook belangrijk bij carnaval. De Kerk kerstende ooit ‘het feest van de zotheid’, dat sindsdien onlosmakelijk met het katholieke geloof verbonden is.

“De datum is sowieso verbonden met de paasdatum”, zegt de kapelaan, verwijzend naar de Veertigdagentijd die na carnavalsdinsdag begint.

“Ik zou tegen bezoekers van de carnavalsmis willen zeggen dat het goed zou zijn als ze ook op Aswoensdag komen.”

Bezinningstijd

Want, mensen nemen volgens hem te weinig tijd en rust voor bezinning en reflectie op het leven.

“In de Bijbel staat: ‘Heb de Heer, uw God, lief met heel uw hart en met heel uw ziel en met heel uw verstand. Dat is het grootste en eerste gebod. Het tweede is daaraan gelijk: heb uw naaste lief als uzelf.’
Daarom zouden mensen ook tijd moeten nemen om te reflecteren op hun leven. Hoe is je relatie met God, met anderen en met jezelf? Het is als de verticale as van het kruis, die voor de relatie met God staat, en de horizontale as die voor de relatie onder de mensen staat.”

Handvatten

“Ik kom veel mensen met problemen tegen”, zegt Horsch. “Ik schrik ook van de cijfers dat in Nederland drie op de tien mensen psychische klachten hebben. Het lijkt erop dat veel mensen alleen maar studeren en werken en amper nog tijd nemen om te reflecteren. Als priester kan ik ze alleen maar handvatten geven en ze rust en een bezinningsperiode als de Veertigdagentijd aanraden.”

https://www.kn.nl/donaties/