<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Roderick zoekt licht’ laat zien ‘hoe gewone katholieken de Kerk naar de mensen brengen’

Selinde van Dijk-Kroesbergen 3 september 2021
image
Mediapriester Roderick Vonhögen in gesprek bij de voorbereidingen van de Passiespelen in Tegelen. Foto: KRO-NCRV

Mediapriester Roderick Vonhögen stapt dit najaar opnieuw op de fiets voor zijn tv-programma Roderick Zoekt Licht. In vijftien afleveringen gaat hij dwars door Nederland op zoek naar inspirerende initiatieven van gelovige mensen – de eerste aflevering wordt zaterdag uitgezonden.

De eerste drie afleveringen staan in het teken staan van de Passiespelen in Tegelen. Vonhögen (53) is bij de voorbereidingen van dit grootse openluchttheater. Hij spreekt met de initiatiefnemers, acteurs en vrijwilligers over de verbindende kracht van dit evenement.

Op zijn fietsroute liggen dit najaar ook nog Arnhem, Haarlem, Ovezande en Emmen. Verder zullen er twee specials te zien zijn vanuit Frankrijk en Spanje. De special in Frankrijk staat in het teken van Allerheiligen en Allerzielen.

Kapel op wielen

“Het mooie van dit programma is dat ik laat zien hoe gewone katholieken de Kerk naar de mensen brengen”, vertelt Vonhögen enthousiast. “In Zeeland ga ik mee met een groep mensen die een kapel op wielen naar evenementen rijdt. Ik sta er werkelijk versteld van hoeveel evenementbezoekers er dan een kaarsje opsteken en vervolgens met elkaar in gesprek gaan. Ik word hier zelf enthousiast van en denk dan: ‘Ik heb het mooiste vak van de wereld.’”

image
Foto: KRO-NCRV

Naar mensen toegaan

In tijden waarin kerken leeglopen, is het belangrijk om de oude traditie naar het nu te brengen, op de plekken waar mensen samenkomen, zegt Vonhögen.

Zo gaat hij bijvoorbeeld op YouTube al Lego-bouwend chatten. “De mensen zien mijn boordje en het gesprek gaat dan vaak vanzelf over op geloofsvragen. Soms word ik op straat herkend als ‘die priester die met Lego aan het bouwen was’. Zo kom je toch in contact met jongeren die je niet in de kerk tegenkomt.”

Hij gaat verder: “Als Kerk moeten we naar platforms gaan waar de mensen al zitten, en met hen meegaan in de wereld die hen aanspreekt. We moeten niet wachten totdat ze naar ons toe komen.”

https://www.us12.list-manage.com/subscribe/post?u=d22144bf286104d517b638301&id=b3f10e4ed1

Daarom zou hij ook graag een Netflix-serie rondom Lord of the Rings maken.

Inspirerende mensen

Voor Roderick Zoekt Licht zoekt hij dus ook mensen op plekken die ver van het kerkplein liggen. Zo werkt hij een dag mee in de Arnhemse dierentuin Burgers’ Zoo.

“Het gaat eigenlijk om de vraag: ‘Hoe vindt de Kerk zich opnieuw uit in deze tijd?’ Steeds kom ik zulke leuke inspirerende mensen tegen. Ik hoop dat ze anderen enthousiasmeren en dat parochianen deze voorbeelden meenemen naar hun eigen parochie.”

Op de fiets

Om het beeld van de kapelaan die naar de mensen gaat te versterken, koos Vonhögen er vorig jaar voor om fietsend door de Lage Landen te reizen.

image
Foto: KRO-NCRV

De fiets is echter ook een knipoog naar kapelaan Erik Odekerke uit de televisieserie Dagboek van een herdershond die eind jaren zeventig immens populair was. Veel kijkers kennen deze serie nog goed.

Positieve zaken

Roderick Zoekt Licht trok in het vorige seizoen op zaterdagen tussen de 90.000 en 100.000 kijkers, de herhalingen op donderdag werden ook nog eens door zo’n 40.000 mensen bekeken.

Tom Dirks – coördinerend samensteller bij KRO-NCRV – verklaart de populariteit deels uit Vonhögens bekendheid als mediapriester. “Maar ook het feit dat het om heel gewone mensen gaat, spreekt kijkers aan. Daarbij gaat het om positieve zaken binnen de katholieke Kerk, wat mensen ook wel eens fijn vinden om te zien.”

Roderick Zoekt Licht is vanaf 4 september iedere zaterdag om 16.30 uur te zien op NPO2 en wordt iedere donderdag om 14.15 uur herhaald.

https://www.kn.nl/donaties/

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.