<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Studentenpastoraat op snijvlak van Kerk en universiteit: internationaal en altijd veranderend

Luuk van den Einden 29 december 2020
image
Op Goede Vrijdag houden studenten jaarlijks een kruisweg op de Tilburgse campus. Vooraan, naast de kruisdragers, loopt studentenpastoor Michiel Peeters. (Foto: Michiel Peeters)

Als studentenpastoor bij Tilburg University heeft Michiel Peeters een bijzondere taak – en een bijzondere parochie. “In de studentenparochie zie je ieder jaar nieuwe gezichten.”

In studentenstad Tilburg, op een steenworp van de universiteitscampus, staat een laag gebouw waarvan de deur bijna altijd open is. Het is de Maranathakerk, de studentenkerk waar Michiel Peeters pastoor is.

Voor veel studenten voelt de gemeenschap rond de kerk als een familie, aldus Peeters: “De studenten hier zijn in een nieuwe fase van hun leven en op een nieuwe plek. Hier vinden ze een uitvalsbasis waar ze zich welkom voelen en waar ze dingen kunnen bespreken.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Aanspreekpunt

Als studentenpastoor is Peeters het aanspreekpunt voor studenten die ergens mee zitten. “Studenten komen altijd vanuit een bepaalde behoefte”, vertelt hij. “Ze zitten met een impliciete of expliciete vraag. Mijn taak is om erachter te komen wat die is.”

Het studentenpastoraat bedient niet alleen studenten die ergens mee zitten: er is een diverse groep studenten die een bepaalde band met de Maranathakerk hebben. “Sommige verenigingen zijn verbonden aan de kerk: studentenvereniging Sint-Olof heeft bijvoorbeeld een Eucharistieviering op de verjaardag van de vereniging”, zegt Peeters.

Internationale universiteit

“Verder zijn er veel buitenlandse studenten die het fenomeen chaplaincy kennen”, vervolgt hij. “Maar we krijgen ook studenten die gewoon nieuwsgierig zijn: zo kunnen veel Chinese studenten thuis nauwelijks met het christendom in aanraking komen, en hier wel.”

“In een normale parochie ken je op een gegeven moment alle parochianen wel, maar in de studentenparochie zie je ieder jaar nieuwe gezichten.”
- Michiel Peeters

Tilburg University is een internationale universiteit: er studeren jongeren uit meer dan honderd verschillende landen. Peeters houdt daar rekening mee: “Acht jaar geleden hebben we het studentenpastoraat internationaler aangepakt. Veel Missen en activiteiten zijn in het Engels, maar er zijn ook altijd Nederlandstalige activiteiten”, zegt hij. “Wel streven we vermenging na. Groepen met verschillende achtergronden proberen we niet te splitsen.”

Kerk en universiteit

Tilburg University is een van de Nederlandse universiteiten met een katholiek studentenpastoraat. De universiteit werd in 1927 gesticht vanuit een katholieke visie. “Daarom vond men het belangrijk dat er een kerk en een studentenpastoraat aanwezig zijn”, vertelt Peeters, die sinds 2012 studentenpastoor is in Tilburg.

De studentenparochie is een personele parochie: hij beslaat geen gebied, maar bedient de katholieke studenten van de universiteit en de hogescholen in Tilburg. Peeters is in dienst van zowel de universiteit als de parochie. “Het studentenpastoraat hier is een samenwerking tussen de Kerk en de universiteit.”

Verschillen

Zowel qua demografie als qua voorzieningen ziet de studentenparochie er dan ook heel anders uit dan een gewone parochie. Er zijn veel jonge mensen, maar weinig gezinnen. “We bieden veel mogelijkheden voor mensen die het geloof vanaf nul leren kennen en we hebben relatief veel huwelijksvoorbereiding”, zegt Peeters. “Uitvaarten hebben we – gelukkig – maar zelden.”

Een ander groot verschil is dat de meeste parochianen maar een paar jaar blijven, omdat het gros van de studenten na het behalen van zijn diploma verhuist of naar het eigen land terugkeert.

“Dat geeft je een beperkte tijd om dingen met mensen te doen”, legt Peeters uit. “In een normale parochie ken je op een gegeven moment alle parochianen wel, maar in de studentenparochie zie je ieder jaar nieuwe gezichten.”

Coronavirus

Ook het studentenpastoraat heeft te maken met het coronavirus, waarbij zowel de richtlijnen van de bisschoppen als die van de universiteit gevolgd worden. “Zoals alle parochies zijn we in maart online gegaan”, vertelt Peeters. “Mis, lunch en catechese deden we online; alleen de biecht nam ik persoonlijk af, buiten op een bankje.”

https://www.kn.nl/abonnementen/

Toen de maatregelen iets losser werden, vierden ook de Tilburgse studenten weer de Eucharistie. Sinds oktober betrekken ze de veel grotere Sint-Dionysiuskerk in het centrum van de stad, waar de afstand beter bewaard kan worden.

Tijd benutten

Voor Peeters was het afgelopen jaar totaal anders dan normaal. “Ik heb dit jaar veel minder nieuwe mensen ontmoet, omdat die er simpelweg niet waren”, zegt hij. “Een universiteit leeft ook als een fysieke gemeenschap, maar dit jaar was de universiteit van Tilburg eigenlijk alleen maar een online onderwijsinstelling.”

“Het is belangrijk dat we deze tijd goed benutten”, vervolgt de studentenpastoor. “We moeten leven in het nu in plaats van alleen maar overleven. Het goede van zo’n tijd is dat het ons dwingt om te kijken naar onszelf: waar leef ik van en waar leef ik voor?”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.