“Zelfs in landen als het mijne waar de strafwet seculier is, wordt de doodstraf vaak met islamitische argumenten verdedigd”, zegt de Maleisische advocate en antidoodstraf-activiste Suzana Norlihan. “Ten onrechte!”
De Maleisische advocate Suzana Norlihan weet dat ze met haar strijd tegen de doodstraf risico’s loopt. “God beschermt mij”, lacht de 43-jarige moslima het gevaar weg. Via haar Facebook-account telt ze inmiddels minstens 37.000 medestanders. Dinsdagvond – twee dagen voor de Internationale dag voor de afschaffing van de doodstraf op 10 oktober – is zij op uitnodiging van Sant’Egidio te gast aan de rechtenfaculteit in Utrecht.
“Nee, ik stap niet in de politiek”, zegt ze. Haar moeder is politica en zij weet dus uit ervaring welke druk zoiets op het gezinsleven legt. Norlihan wil zich blijven inzetten als juriste en advocate. Deze ervaringen inspireren haar in haar strijd tegen de doodstraf in haar land.
De sultan heeft het debat daarover geopend, maar Norlihan is er niet gerust op. “Een commissie moet de discussie voeren, maar daarin zitten vooral voorstanders van de doodstraf”, zegt ze. Voor de twaalfhonderd mensen on death row in haar land worden het bange tijden.
Norlihan wordt vaak verweten actie te voeren omdat haar eigen broer ter dood veroordeeld werd. “Ik was hier al twee jaar voor zijn arrestatie mee bezig”, reageert ze. Bovendien komt zijzelf ook uit een familie van slachtoffers; haar eigen neef werd vermoord. “Wij hebben de dader vergeven, en toch houdt de rechter daar geen rekening mee.”
“De doodstraf is allerminst een oplossing voor de nabestaanden”, zegt zij, “want als de dader eenmaal is terechtgesteld, heelt de wond niet gemakkelijker, integendeel.” Bovendien zag haar familie in uit welk precair milieu de moordenaar van haar neef kwam.
“De doodstraf is allerminst een oplossing voor de nabestaanden”Tweet dit!
- Suzana Norlihan Alias
“Ik ben vooral tegen de doodstraf gekant omdat ik als advocate telkens weer merk hoe onrechtvaardig deze straf is. De terdoodveroordeelden zijn steevast armere mensen. Zij werden meestal slecht verdedigd door zwakke advocaten.”
In Maleisië worden drugshandelaars tot de strop veroordeeld. “Maar dat vermindert niet de drugshandel noch het drugsmisbruik.”
Norlihan weigert zich vooral neer te leggen bij de gedachte dat er aan de ene kant goede mensen zijn en aan de andere kant slechte, die je beter van de aardbodem kunt wegvegen. “De grondhouding van de voorstanders van de doodstraf is de gedachte dat zij beter zijn dan anderen en immuun voor het kwaad. Maar wij maken allemaal fouten. Niemand denkt er net voor het plegen van een misdaad over na of hij of zij daarmee wel of niet de strop riskeert.”
Zit de doodstraf dan niet ingebed in het islamitisch recht? “Het is complexer dan dat”, legt de advocate uit. Er zijn misdaden die naar islamitisch recht inderdaad tot de doodstraf kunnen leiden, zoals bijvoorbeeld moord. Maar ook dan geldt niet automatisch ‘oog om oog’, want als je berouw toont en vergiffenis van de familie van het slachtoffer krijgt, kun je zelfs moord afkopen.
“Maar dit alles doet in Maleisië eigenlijk niet ter zake, want ons strafrecht is seculier. Voorstanders van de doodstraf creëren echter bewust verwarring door ook in seculiere context naar de islam te verwijzen.”
Suzana Norlihan spreekt vanavond om 19.30 uur aan de Rechtenfaculteit van de Universiteit Utrecht, kamer 0.13, Janskerkhof 3, Utrecht. Toegang gratis, aanmelding verplicht op de website van de universiteit.
In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.
Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.
Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.