<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Veel priesters zijn eenzaam’

KN Redactie 10 januari 2019
image

“Priesters zijn binnen hun werkgebied eenzaam, ze worden te weinig gedragen.” Dat zegt psychotherapeute Plony van Beek in gesprek met Katholiek Nieuwsblad.  

Van Beek (84) werkt al vijftig jaar als psychotherapeute voor talloze ordes en congregaties. De deskundige constateert dat veel priesters kampen met eenzaamheid. “Het zijn eenlingen, zonder sterke collegiale band. Maar als je jezelf niet geborgen weet, hoe kan je dan geborgenheid geven? Het priesterambt is een eenzaam beroep: met wie kunnen ze hun problematiek delen?”, vraagt Van Beek zich af.

Over gevoelens praten

“Een mens moet leren over zijn gevoelens vertellen”, stelt de psychotherapeute. “En dat leer je pas met een arm om je schouder. Als je niemand hebt om te luisteren, moet je al een groot geloof hebben om te weten dat God altijd luistert.” Van Beek noemt het priesterambt “één van de moeilijkste ambten die er zijn”.

Gebrekkige vorming

De psychotherapeute, die werkt met Nederlandse religieuzen, constateert ook dat velen vroeger het klooster introkken als vlucht. “Er werd te weinig geselecteerd. Ze waren te jong, nog midden in hun ontwikkeling en kenden zichzelf amper. Naar hun motivatie moet men echter scherp doorvragen. Een gemeenschapsleven is niet gemakkelijk en moet ook beschermd worden. Iemand die zich in de maatschappij niet kan handhaven zal dat in een klooster ook niet kunnen.”

Het complete interview met Plony van Beek verschijnt in het KN van vrijdag.