<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

‘Vergeet de films – zo ging het conclaaf écht’: Chileense kardinaal over pausverkiezing

Inés San Martín - OSV News 10 mei 2025
image
Een kardinaal legt zijn hand op het Evangelie bij de start van het conclaaf op 7 mei. Foto: CNS - Vatican Media

Het conclaaf waarin paus Leo XIV werd gekozen, was volgens de Chileense kardinaal Fernando Chomalí geen toneel van intriges, maar van gebed en eenheid. In een openhartig (voor zover dat kan) interview deelt hij hoe de dagen in Rome verliepen – en waarom fictie daar mijlenver van afstaat.

“Het was een bijzonder indrukwekkende kerkelijke, spirituele en menselijke ervaring”, zo vertelt de Chileense kardinaal Fernando Chomalí over het voorbije conclaaf. “Ik weet niet waarom, maar ik had het gevoel dat ik heel Chili in mijn hart, mijn gedachten en zelfs in mijn huid meedroeg.”

Geheimhoudingsplicht

Kardinaal Chomalí, aartsbisschop van Santiago en de enige stemgerechtigde kardinaal uit Chili, zegt dat het gewicht van het helpen kiezen van Petrus’ opvolger hem diep heeft geraakt. “Je wordt je ineens bewust van de enorme verantwoordelijkheid die het met zich meebrengt om de opvolger van Petrus aan te wijzen”, aldus Chomalí. “Het raakte me echt.”

Hoewel hij vanwege zijn geheimhoudingsplicht niets mag zeggen over het stemproces, gaf kardinaal Chomalí wel inzicht in de dagen vóór en na de verkiezing op 8 mei.

‘Nederig en eenvoudig

Hij kende kardinaal Prevost al via diens werk als prefect van het Dicasterie voor Bisschoppen, en omschrijft hem als “een nederige en eenvoudige man” met een scherp verstand en een zachte inborst.

image
Kardinaal Fernando Chomalí, aartsbisschop van Santiago, Chili, in Rome op 25 april tijdens het pre-conclaaf. Foto: CNS - Lola Gomez

“Hij leeft werkelijk naar het idee dat we twee oren, twee ogen en één mond hebben”, aldus Chomalí. “Hij luistert aandachtig, observeert alles en spreekt weinig. Dat merk je meteen.” Ook zegt hij dat de nieuwe paus “een groot gevoel voor humor” heeft, en die “aangenaam, bedachtzaam en diep pastoraal” is.

Aan tafel met de kersverse paus

Na de verkiezing zat kardinaal Chomalí aan tafel met de kersverse paus, de Amerikaanse kardinaal Kevin Farrell en andere kardinalen. Hij herinnert zich de maaltijd als informeel en oprecht.

https://www.kn.nl/paus/

“We waren moe”, vertelt hij. “Het was geen moment voor zware gesprekken, alleen voor eenvoudig en vriendschappelijk praten.” De paus sprak over zijn familieachtergrond – zijn moeder heeft Latijns-Amerikaanse wortels, zijn vader Franse – en over zijn vroege studies in de wiskunde. “Hij verkeert in uitstekende fysieke gezondheid en straalt hoop uit”, aldus Chomalí.

Naamkeuze

Tijdens het diner vroeg Chomalí aan Prevost waarom hij voor de naam Leo XIV had gekozen. “Hij vertelde me dat hij zich grote zorgen maakt over de culturele veranderingen die we doormaken – een echte Copernicaanse revolutie: kunstmatige intelligentie, robotica, menselijke relaties.”

“Hij liet zich inspireren door Leo XIII, die midden in de Industriële Revolutie Rerum Novarum schreef, waarmee hij een belangrijk gesprek op gang bracht tussen de Kerk en de moderne wereld.”

De nieuwe paus gelooft dat de Kerk een essentiële rol kan spelen in deze tijd van “verwarring”, voegt Chomalí toe. “Er voltrekt zich een revolutie, en die moet serieus genomen worden. De Kerk kan daarin bijdragen, zowel met haar moreel gezag als met haar academische kracht.”

Machtsspelletjes?

Volgens kardinaal Chomalí had het conclaaf niets te maken met de intriges die vaak in fictie worden voorgesteld. “Als je me vraagt of er machtsspelletjes waren, is het antwoord nee”, zegt hij. “De film Conclave is afschuwelijk, want het heeft niets te maken met wat ik heb meegemaakt.”

https://whatsapp.com/channel/0029Vb3CWUVK5cDKay7gPl25

In plaats daarvan beschrijft hij een sfeer van discipline, gebed en broederschap. “We begonnen elke dag met een Mis. De kardinalen waren stipt en respecteerden alle protocollen. Er was ernst, maar ook vreugde. Toen de nieuwe paus gekozen was, applaudisseerden we, maar we hoorden het gejuich van het plein niet – alles was hermetisch afgesloten.”

Hoopvol gestemd

Kardinaal Chomalí vertelt dat het uitzicht vanaf het balkon van de Sint-Pietersbasiliek na de bekendmaking onvergetelijk was. “De hele Via della Conciliazione vol mensen zien en de menigte horen roepen ‘Viva il Papa!’ maakte duidelijk dat de Kerk leeft.”

Terugblikkend op zijn tijd in Rome, zegt kardinaal Chomalí dat de ervaring hem hoopvol stemt voor de Kerk en de wereld. “We waren bijeen als mensen uit heel verschillende werelden, met verschillende talen, maar we werden verenigd door het Evangelie. Wanneer er een gedeeld verhaal en een gemeenschappelijke missie is, daalt de temperatuur van verdeeldheid. Dat is de boodschap die ik mee terug wil nemen naar Chili.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.