<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Interview

Wat hopen jonge katholieken van paus Leo XIV? ‘Een herder voor deze tijd’

Emma Koevoets 13 mei 2025
image
Jonge katholieken, zoals Simone, Rayvano en Roos, delen wat zij verwachten van paus Leo XIV.

Jongeren spreken hun hoop uit over de toekomst van de Kerk onder paus Leo XIV. Ze verlangen naar een leider die trouw blijft aan de katholieke traditie, maar ook inspeelt op de grote uitdagingen van deze tijd, zoals klimaatverandering, oorlogen en sociale ongelijkheid.

Simone van Workum (19), student global sustainability science

“Wat ik vooral hoop, is dat paus Leo XIV dezelfde liefheid en warmte als paus Franciscus zal uitstralen en daarmee zal bijdragen aan de eenheid van de Kerk. Ik vond Franciscus een goede paus en ben blij dat hij zich hard maakte voor dingen als duurzaamheid, barmhartigheid en inclusie.

image
Simone van Workum. Eigen foto

In deze tijd van polarisatie vind ik het belangrijk dat de kerk een plek is waar iedereen welkom is en zich ook welkom voelt. Zelfs al zijn er meningsverschillen – binnen en buiten de Kerk én daartussenin – over onderwerpen als abortus, homoseksualiteit en het ware geloof.

Ik zie graag een aardse Herder die ons bij elkaar brengt, zodat we met elkaar in gesprek kunnen en samen één gemeenschap blijven vormen. In diezelfde geest hoop ik dat de nieuwe paus zich net als Franciscus blijft inzetten voor de armen, het klimaat en minderheden binnen de Kerk.”

Guul Jansen (19), student biomedische technologie

“Ik hoop voornamelijk dat de nieuwe paus de lijn van Franciscus op basis van klimaat en zorg voor de aarde doorzet en misschien zelfs verder trekt. God heeft ons als herders over zijn schepping aangesteld. Het zou jammer zijn als we hier niet zorgvuldig mee om zouden blijven gaan.

image
Guul Jansen. Eigen foto

De pastorale stijl van Franciscus gaf hem veel sympathie binnen de Kerk zelf, maar ik zou het mooi vinden als de nieuwe paus zich wat meer op de buitenwereld en de relaties met andere landen en geloven zou richten. Een sterkere, diplomatieke houding in maatschappelijke debatten zou de geloofwaardigheid en invloed van de Kerk kunnen versterken.”

Roos Sparreboom (28), influencer

Roos was in Rome tijdens het conclaaf. De reis naar Rome was maanden daarvoor al gepland. “Ik had nooit verwacht dat ik getuige zou zijn van zo’n belangrijk moment in de kerkgeschiedenis. Ik zag de zwarte rook twee keer, en toen hoorde ik dat er een nieuwe paus was gekozen terwijl ik in het vliegtuig zat terug naar Nederland.”

Bekijk de Instagrampost van Roos over haar avontuur in Rome:

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Roos Sparreboom (@roossparreboom)

Ik hoop dat paus Leo XIV voortbouwt op de nadruk die paus Franciscus legde op barmhartigheid en hoop. In een wereld die verscheurd wordt door oorlog en waarin polarisatie toeneemt, is het van groot belang dat de paus een verbindende figuur is: iemand die luistert, die troost biedt en die mensen samenbrengt. Met het groeiende dreigende geweld wereldwijd, hoop ik dat de katholieke Kerk een bron van hoop mag zijn – een baken dat verkondigt dat ieder mens welkom is en ertoe doet.

De katholieke Kerk is een wereldkerk. Juist daarom is het essentieel dat de leer enerzijds helder en trouw aan de traditie wordt verkondigd, maar dat er anderzijds ruimte blijft voor de veelkleurigheid van mensen en culturen om op eigen wijze gestalte te geven aan hun geloofsbeleving.

Hoewel paus Franciscus soms verwarring opriep, was dat niet zelden het gevolg van hoe zijn woorden in de media werden geïnterpreteerd. Wie zijn uitspraken in context leest, merkt vaak dat hij zich juist krachtig en duidelijk uitspreekt over de leer van de Kerk. Het zou waardevol zijn als paus Leo XIV, mede doordat hij vloeiend Engels spreekt, helderder overkomt en zo bijdraagt aan meer begrip en verbinding.

Ik hoop vooral dat hij bijzondere aandacht blijft vestigen op de menselijke waardigheid van ieder mens – van de conceptie tot de natuurlijke dood. Het stemt me hoopvol dat hij zijn naam mede koos vanuit een zorg om de aantasting van die waardigheid door kunstmatige intelligentie. Ik ben benieuwd welke wegen hij hierin zal inslaan.”

Lars Benthin (31), eindredacteur Credo

“Ik hoop dat paus Leo XIV de focus op de kwetsbaren en gemarginaliseerden in de samenleving voortzet. De wereld verandert snel en in de vaart der volkeren zijn het vaak de armen die het onderspit delven. Door de keuze voor de naam Leo XIV heb ik veel vertrouwen dat dat goedkomt.

image
Lars Benthin. Eigen foto

Daarnaast was Franciscus een benaderbare en toegankelijke man. Hij wilde een brug bouwen tussen de Kerk en de wereld en het is belangrijk dat paus Leo XIV dat open karakter behoudt. Daar heb ik ook vertrouwen in, want paus Leo XIV straalt warmte uit en hij heeft een sympathiek overkomen.

Van paus Leo XIV hoop ik dat hij wat meer rust brengt binnen de Kerk. Soms leek het alsof paus Franciscus in zijn hervormingsdrift de Kerk teveel en te snel probeerde te veranderen. Daarnaast had paus Franciscus ook een impulsief karakter, zodat hij dingen kon zeggen die onrust veroorzaakten binnen de Kerk.

https://www.kn.nl/paus/

De wereld is rusteloos en er heerst veel angst, woede en onzekerheid. Juist nu is een geduldige paus nodig die de rots in de branding vormt, symbool staat voor een gewortelde traditie en die de weg leidt naar waarheid en vergeving.”

Rayvano van Kralingen (23), student geschiedenis

“Ik had het enorme voorrecht om bijna vooraan op het Sint-Pietersplein te staan toen de witte rook verscheen en de nieuwe paus bekend werd gemaakt. Als katholiek speelt de paus een grote rol in mijn geloofsleven, en ik ben vooral dankbaar dat we weer een herder hebben die ons kan dienen als plaatsbekleder van Christus.

image
Rayvano was met een groepsreis van Jong Katholiek in Rome voor het Heilig Jaar. Toen het conclaaf begon, besloot hij met twee vriendinnen langer te blijven. De foto werd genomen direct na de bekendmaking van paus Leo XIV. Eigen foto

Ik ben benieuwd of hij de toon van paus Franciscus voortzet op het gebied van klimaat en wereldwijde conflicten, zoals de oorlog in Oekraïne en de mensonterende situatie in Gaza. Het is mijn hoop dat paus Leo XIV zich, net als Franciscus, scherp uitspreekt over het klimaatprobleem en het onrecht in de wereld, en dan met name de slechte behandeling van vluchtelingen.

Ik had ook veel respect voor Franciscus’ pogingen om wereldconflicten te sussen en een vredesproces op gang te brengen. Ik hoop dat Leo XIV dat ook zal doen – met oog voor de noodlijdende bevolking van Gaza en de katholieke gemeenschap daar.

Tegelijk zou het goed zijn als hij zich iets ‘pauselijker’ opstelt dan zijn voorganger. Franciscus’ nederigheid was uiteraard heel inspirerend, maar ik denk toch dat het Petrusambt komt met een bepaalde luister en waardigheid waaraan de bekleder niet te veel afbreuk moet doen. Zijn weigering om de pauselijke koorkleding te dragen en het meermaals wegtrekken van zijn hand wanneer gelovigen zijn ring wilden kussen, vond ik persoonlijk jammer.

Wat ik waardeerde aan Franciscus was zijn aandacht voor de Kerk in de periferie, al betekende dat minder bezoeken aan Europa. Maar juist in deze tijd van ontkerkelijking zie ik ook Europa als perifeer. Katholieken hier kunnen veel hoop putten uit een pauselijk bezoek – dat merkte ik zelf toen Franciscus naar België kwam. Een bezoek van paus Leo XIV aan Nederland zou ik dan ook van harte toejuichen.”

https://whatsapp.com/channel/0029Vb3CWUVK5cDKay7gPl25

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.