fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Iron Maiden eert zalige Oscar Romero

KN Redactie 10 maart 2016
image
De drie gitaristen van Iron Maiden, met rechts Janick Gers. (Foto: Flickr.com - CCBY Adels)

Heavy metal-band Iron Maiden heeft tijdens een concert in El Salvador eer betuigd aan de vorig jaar zalig verklaarde aartsbisschop van San Salvador, Oscar Romero.

Dat meldt The Catholic Herald.

Optreden in San Salvador

De Britse band trad in het kader van een wereldtournee onlangs op in San Salvador, de hoofdstad van het Midden-Amerikaanse land.

‘Saint Romero’

De negenduizend aanwezigen juichten toen drummer Nicko McBrain een t-shirt aantrok met daarop een afbeelding van mgr. Romero en de slogan ‘Saint Romero of America’.

Bezoek aan graf mgr. Romero

Voorafgaand aan het concert hadden McBrain en guitarist Janick Gers het graf van de zalige aartsbisschop bezocht. Mgr. Romero ligt begraven in de crypte van de kathedraal van San Salvador.

Van McBrain is bekend dat hij zich in 1999 bekeerde tot het christendom.

Wereldtournee Iron Maiden

Iron Maiden toert momenteel de wereld rond in verband met het album The Book of Souls. De band is onder meer bekend van songs als ‘Hallowed Be Thy Name’, ‘The Number of the Beast’ en ‘Bring Your Daughter… to the Slaughter’.

Vermoord in 1980

Aartsbisschop Romero werd op 24 maart 1980 vermoord terwijl hij de Mis vierde in een ziekenhuiskapel. Hij had zich uitgesproken tegen de onderdrukking van de armen door het leger aan het begin van de burgeroorlog in El Salvador (1980-1992), die in totaal bijna 75.000 levens zou eisen.

Zaligverklaring mgr. Romero

De precieze toedracht van de moord op mgr. Romero is nog altijd onbekend.

Nadat hij als martelaar was erkend, werd Oscar Romero op 23 mei 2015 in San Salvador zalig verklaard.