fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Islamexpert: verantwoordelijkheid niet afschuiven

KN Redactie 20 augustus 2016
image
Foto: AP

Het vaak gehoorde zinnetje ‘dat heeft niets met islam te maken’ is volgens de Duitse islamexpert Ahmad Mansour “een poging de verantwoording af te schuiven”.

Politieke islam

Volgens de psycholoog heeft het van alles met de politieke islam te maken. “Het is een politiek verstaan van de islam, dat vijand- en slachtofferrollen creëert, dat patriarchale structuren steunt en het leven veracht.”

Deradicalisering

Het is “precies dit verstaan van de islam” dat “tot radicalisering voert” en dat “binnen de islam” verwerkt moet worden. “Wij moeten de jonge mensen een begrip van de islam aanbieden dat niets meer te maken heeft met radicale tendensen.”

Onafhankelijke islam

Mansour ziet daarin een taak weggelegd voor de islamitische organisaties. “Zij hebben naar mijn mening de taak in Duitsland een vorm van de islam op te bouwen die niet afhankelijk is van de landen van herkomst en zich niet richt op Erdogan of Saoedi-Arabië.

Democratisch

Islamitische organisaties “kunnen alleen partners in deradicalisering zijn als zij een verstaan van de islam verspreiden dat zonder meer achter democratie en mensenrechten staat. Een islam dat niet leeft van slachtoffer- en vijandbeelden maar kritisch denken vraagt. Een verstaan van de islam dat barmhartigheid opnieuw voorop stelt.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.