<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italiaanse politici: paus niet instrumentaliseren voor ‘homohuwelijk’

KN Redactie 20 februari 2016
image
Tijdens de recente Family Day in Rome demonstreerde een grote menigte tegen een wetsvoorstel dat het 'homohuwelijk' en adoptie door homoparen mogelijk wil maken (Foto: AP).

In de strijd rond een wetsvoorstel dat het ‘homohuwelijk’ in Italië mogelijk wil maken, moeten voorstanders paus Franciscus niet instrumentaliseren, waarschuwen Italiaanse politici.

Franciscus’ politieke terughoudendheid in het debat mag voorstanders niet tot argument dienen, zei afgevaardigde Dorina Bianchi van de centrumrechtse NCD vrijdag.

Paus Franciscus: ‘Ik denk wat de Kerk altijd gezegd heeft’

Op de vraag hoe hij de discussie rond de ‘burgerlijke partnerschappen’ ziet, zei Franciscus donderdag in het vliegtuig van Mexico naar Rome: “De paus mengt zich niet in de Italiaanse politiek.” Tegelijk zei hij: “Ik denk, wat de Kerk altijd gezegd heeft.”

In het verleden meermaals bevestigd dat een gezin in kerkelijke zin bestaat uit vader, moeder en kind.

Nauwkeurig lezen

Senator Maurizio Gasparri van de conservatieve PDL maande volgens Italiaanse media iedereen die in dit debat de paus citeert, nauwkeurig te lezen wat de paus daadwerkelijk heeft gezegd.

Paus Franciscus: ‘Goed gevormd geweten’

Op de vraag hoe katholieke parlementariërs in dezen zouden moeten stemmen, antwoordde Franciscus dat zij dat “volgens het eigen, goed gevormde geweten” zou moeten doen. Hij benadrukte “goed gevormd geweten”, en niet een “geweten van ‘hoe het mij past’”.

Paus geïnstrumentaliseerd in debat ‘homohuwelijk’

Ook volgens Massimo Gandolfini wordt de paus in het debat over het ‘homohuwelijk’ geïnstrumentaliseerd.

De organisator van Family Day, een grote demonstratie tegen invoering van de wet, zei tegen Radio Vaticaan dat veel politici bewust alleen citeren dat de paus zich niet in het debat wil mengen. Ze stellen dat dan voor als een vrijbrief voor aanname van het wetsvoorstel.

Adopteren

In het voorstel zouden homoparen ook toestemming krijgen het biologisch kind van een van beide partners te adopteren. Juist dat punt is in Italië omstreden. Critici vrezen een sluipende toename van het aantal draagmoederschappen.

Voorstel uit PD premier Renzi

De stemming over het wetsvoorstel dat afkomstig is uit de PD van premier Matteo Renzi, gaat dinsdag verder in de Italiaanse Senaat. De controverse verdeelt de partijen ook intern. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.