fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italiaanse senaat stemt voor geregistreerd partnerschap homostellen

KN Redactie 26 februari 2016
image
De Italiaanse premier Matteo Renzi (Foto: AP)

De Italiaanse senaat heeft donderdagavond ingestemd met een wetsvoorstel over het geregistreerd partnerschap voor homostellen. Premier Matteo Renzi had vooraf de vertrouwenskwestie gesteld.

173 senatoren stemden voor het voorstel, 71 tegen. Nu moet de Kamer van Afgevaardigden zich nog over het voorstel uitspreken.

Verregaand dezelfde rechten

Die geeft homo- en lesbische koppels verregaand dezelfde rechten als gehuwden, bijvoorbeeld wat naamkeuze, erfrecht en sociale rechten betreft.

Het geeft hen echter niet het recht de biologische kinderen van hun levenspartners te adopteren, zoals in het oorspronkelijke voorstel uit de rijen van Renzi’s PD wel voorzien was.

Adoptierecht

De premier sprak deze week met zijn conservatieve coalitiepartner NCD af, het adoptierecht te schrappen uit het voorstel. Vooral dat punt zorgde de laatste maanden voor scherpe debatten.

Tegen adoptierecht

Ook praktiserend katholieke PD-afgevaardigden spraken zich tegen adoptierecht uit, met het oog op de bescherming van het traditionele gezin.

De katholieke Kerk in Italië wijst het gelijkstellen van het geregistreerd partnerschap aan het huwelijk in zijn geheel af.

‘Verstand gezegevierd’

Renzi schreef na de stemming op Facebook dat de hoop en de liefde heeft gezegevierd.

NCD-leidster Angelino Alfani zei tegen journalisten: “Met het buiten haken zetten van het adoptierecht voor homoseksuelen hebben we een antropologische revolutie verhindert, die tegen de natuur zou zijn ingegaan. Het verstand heeft gezegevierd.”

Homo-organisaties demonstreerden voor de senaat en verweten Renzi onaanvaardbare compromissen te hebben gesloten.

Al vele jaren debat

Italië is het enige West-Europese land dat geen wettelijk geregistreerd partnerschap voor homostellen kent. Het debat daarover loopt al vele jaren.

Volgens enquêtes is een meerderheid van de Italianen voorstander van geregistreerd partnerschap voor homostellen, maar wijst adoptierecht af.

Grote demonstratie tegen voorstel

Recent vond in Rome een grote demonstratie tegen het wetsvoorstel plaats.

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.