fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italiaanse katholieken waarschuwen voor ‘ideologisch offensief’

KN Redactie 1 maart 2018
image
Family Day in Rome, 30 januari 2016 (foto: AP)

In aanloop naar de verkiezingen op zondag waarschuwen Italiaanse katholieken voor een “ideologisch offensief”.

In gesprek met Katholiek Nieuwsblad stelt Paolo Maria Floris, bestuurslid van het ‘Comité ter bescherming van onze kinderen’ dat “de regeringen onder Renzi en de huidige premier Gentiloni een wetgeving hebben bevorderd die substantieel tegenstrijdig is aan de sociale leer van de Kerk”.

Katholieke tegenbeweging

“Denk daarbij aan de wet op het geregistreerd partnerschap, die in feite een voorbereiding is op het homohuwelijk. En aan de wet over het ‘biologische testament’ (waarmee Italianen hun beslissing vast kunnen leggen met betrekking tot medische behandelingen rond het levenseinde ), die in feite een voorbode is van de goedkeuring van euthanasie.”

Het ‘Comité ter bescherming van onze kinderen’ is een ’katholieke tegenbeweging’ die de laatste jaren aanzienlijke successen wist te behalen. Zo organiseerde ze in 2015 en 2016 een demonstratie (Family Day) in Rome tegen de regering van voormalig premier Matteo Renzi, die het geregistreerd partnerschap voor homo’s mogelijk wilde maken en de genderideologie wilde invoeren op Italiaanse scholen.

De opkomst was aanzienlijk. Volgens schattingen waren in totaal meer dan twee miljoen mensen aanwezig.

Invloed op verkiezingen

Maar ook in de aanloop naar de komende verkiezingen wist de organisatie invloed uit te oefenen op de Italiaanse politiek, door politici aan te wijzen die haar standpunten “het meest vertegenwoordigen”.

Volgens Floris is een duidelijke tweedeling zichtbaar in de partijprogramma’s. “De centrumrechtse partijen zijn allen voor herziening van wetten over zaken als abortus en geregistreerd partnerschap. Centrumlinks, zowel Renzi’s PD als de Vijfsterrenbeweging, wil dit soort wetten juist uitbreiden.”

Evangelisatie als antwoord

“Om een antwoord te bieden op de geloofsafval in Europa moeten wij een evangelisatie tot stand brengen, die begint van onderaf. Dit kan alleen door een complete verwezenlijking van wat het Tweede Vaticaanse Concilie zegt in Lumen Gentium, stelt Floris verder.

>>Lees het hele artikel in het KN van vrijdag of via KN-digitaal