<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italië neemt wet op geregistreerd partnerschap aan

KN Redactie 12 mei 2016
image
Homorechten-activisten vieren feest bij de Trevi-fontein in Rome nadat de Kamer van Afgevaardigden de wet op geregistreerd partnerschap heeft aangenomen. (Foto: AP)

De Italiaanse Kamer van Afgevaardigden heeft een wet op geregistreerd partnerschap aangenomen.

De parlementariërs stemden woensdag in Rome in grote meerderheid in met de wet. 369 afgevaardigden stemden voor, 193 tegen en twee onthielden zich van stemming.

Adoptierecht geschrapt

De wet was in februari al door de Senaat aangenomen. Onder de wet krijgen geregistreerde stellen, ook stellen van gelijk geslacht, op vele vlakken dezelfde rechten als gehuwden.

Het in het oorspronkelijke voorstel voorziene recht op adoptie werd echter al eerder geschrapt, na verzet van zowel de oppositie als leden van de regeringsfracties.

Laatste West-Europese recht

Italië was het laatste West-Europese land dat gelijksgeslachtelijke partnerschappen niet juridisch erkende. Daarvoor werd het in 2015 op de vingers getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

Kritiek van Italiaanse bisschoppenconferentie

De Italiaanse bisschoppenconferentie uitte woensdag opnieuw scherpe kritiek op de wet. Die stelt verkeerde prioriteiten, zei secretaris-generaal mgr. Nunzio Galantino. Wat nodig is, voegde hij toe, is beleid dat meer aandacht schenkt aan gezinnen bestaande uit vader, moeder en kind.

Eerder al liet de voorzitter van de conferentie, kardinaal Angelo Bagnasco, zich kritisch uit over het wetsvoorstel. Hij zei onder meer dat een gezin “wordt gevormd door een huwelijk van een man en een vrouw”, en dat “andere verbintenissen” gelijkstellen aan het huwelijk het gezin verzwakt. (KNA)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.