<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italië verijdelt mogelijke aanslag op Vaticaan

KN Redactie 29 april 2016
image
De Milanese openbaar aanklager Maurizio Romanelli geeft een persconferentie over de arrestaties. (Foto: AP)

De Italiaanse autoriteiten hebben donderdag vier mensen opgepakt die ervan verdacht worden aanslagen te hebben willen plegen op het Vaticaan en de Israëlische ambassade in Rome.

Tegen twee anderen die zich in Syrië bevinden, zijn arrestatiebevelen uitgevaardigd. Dat meldt volgens Newsweek de openbaar aanklager in Milaan.

Opdracht van Islamitische Staat

Volgens autoriteiten is een van de verdachten een in Italië woonachtige Marokkaan die van Islamitische Staat opdracht had gekregen om tijdens het Heilig Jaar van Barmhartigheid een aanslag te plegen in Rome.

IS-leider al-Baghdadi

De man, aangeduid als Abderrahim Moutharrick, zou een WhatsApp-bericht hebben gekregen vanuit IS-gebied waarin stond: “Beste broeder Abderrahim, ik zend je… het bomgedicht… luister naar de sjeik en sla toe”, verwijzend naar IS-leider Abu Bakr al-Baghdadi.

‘Israël raken in Rome’

Volgens aanklager Maurizio Romanelli zou Moutahrrick van plan zijn geweest het Vaticaan en de Israëlische ambassade in Rome. Hij zou een van de andere verdachten, de 23-jarige in Marokko geboren Abderrahmane Khachia, in een afgeluisterd gesprek hebben gezegd: “Ik wil Israël raken in Rome.”

Khachia werd opgepakt in het Noord-Italiaanse Varese. Moutahrrick woone in het ten noorden van Milaan gelegen Lecco.

‘Nieuw profiel’

Volgens Romanelli is er sprake van een “nieuw profiel”, omdat het onderschepte bericht “geen algemene indicatie was, maar een indicatie gegeven aan een specifiek persoon die werd uitgenodigd om binnen het gebied van de Italiaanse staat te handelen”.

Italiaans-Marokkaans koppel

De twee gezochten die zich in Syrië bevinden zouden een Italiaans-Marokkaans Koppel zijn dat in 2015 afreisde om zich bij IS te voegen. De man, aangeduid als Mohamed Koraichi, zou degene zijn die Moutahrrick aanstuurde om de aanvallen op Italiaans grondgebied uit te voeren.

Vaticaan aanvallen

Moutahrrick had volgens de autoriteiten een Albanees in Italië benaderd om wapens te kopen, en zijn bedoeling uitgesproken om het Vaticaan aan te vallen. Ook zou hij plannen hebben gehad om met zijn vrouw en hun twee kinderen van 2 en 4 naar het door IS bezette deel van Syrië af te reizen.

‘Dit kruisvarende Italië’

Volgens de autoriteiten zei hij in een in maart onderschepte audioboodschap aan Koraichi: “Voor deze vijanden zweer ik dat als ik erin slaag mijn gezin in veiligheid te brengen, ik zweer dat ik de eerste zal zijn om aan te vallen (…) in dit kruisvarende Italië (…) het Vaticaan met de wil van God.” (Newsweek)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.