fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Italië: vrijspraak opent weg voor legalisering hulp bij zelfdoding

Junno Arocho Esteves - CNS 30 juli 2020
image

Twee activisten zijn in Italië vrijgesproken van hulp bij zelfdoding. De controversiële uitspraak leidt mogelijk tot een aanpassing van de Italiaanse wet.

Mina Welby en Marco Cappato zijn twee in Italië bekende activisten die strijden voor het recht op sterven. In april 2017 stonden zij in de Zwitserse Dignitas-kliniek Davide Trentini bij. De aan Multiple Sclerose (MS) lijdende man stapte in de kliniek onder begeleiding van een arts uit het leven.

Strategische overwegingen

Een rechter in de Toscaanse provincie Massa-Carrara sprak Welby en Cappato maandag vrij van hulp bij zelfdoding. Volgens de rechter hebben de twee geen misdaad begaan, omdat ze Trentini niet tot suïcide hebben aangezet.

De dag na Trentini’s zelfdoding meldden Welby en Cappato zichzelf bij de Italiaanse autoriteiten. Dat deden ze vermoedelijk uit strategische overwegingen: om de Italiaanse wet te betwisten die euthanasie en medische hulp bij zelfdoding strafbaar stelt.

Legalisering

In artikel 580 van het Italiaanse wetboek staat dat iemand assisteren bij, of overtuigen van zelfdoding strafbaar is. Daar staat een gevangenisstraf op van vijf tot twaalf jaar als de dood erop volgt, en één tot vijf jaar als de dood er niet op volgt, maar er wel sprake is van (zeer) ernstige verwondingen.

In december vorig jaar stelde het Italiaanse Hooggerechtshof een uitspraak uit over de grondwettelijkheid van artikel 580. Euthanasie-advocaten denken dat de uitspraak van maandag hen helpt om door een arts begeleide zelfdoding te laten legaliseren.

Vrije en geïnformeerde keuze

Deze zaak lijkt sterk op een zaak van vorig jaar waarin Cappato ook terecht stond. Hij werd ook toen vrijgesproken van hulp bij zelfdoding. Cappato had in dezelfde Zwitserse kliniek een Italiaanse dj bijgestaan die een einde aan zijn leven maakte.

De rechter oordeelde in die zaak dat hulp bij zelfdoding niet bestraft kan worden als een patiënt met een doodswens in leven gehouden wordt door apparatuur, lijdt aan een ongeneeslijke aandoening die leidt tot geestelijk of lichamelijk lijden, of palliatieve zorg ontvangt. Voorwaarde is wel dat de patiënt een vrije en geïnformeerde keuze kan maken.

Vereniging voor hulp bij zelfdoding

Zowel Welby als Cappato zijn lid van de Luca Coscioni-vereniging. Die vereniging pleit onder meer voor legalisering van medische hulp bij zelfdoding. Volgens het Italiaanse nieuwsagentschap ANSA heeft de vereniging inmiddels 268 mensen geholpen bij zelfdoding. Ook heeft ze drie mensen begeleid naar de Zwitserse Dignitas-kliniek.

Paus over euthanasie

Paus Franciscus wijst euthanasie steevast af. Eerder spoorde hij artsen aan om “de verleiding te weerstaan – ook veroorzaakt door wetswijzigingen – geneeskunde te gebruiken om de wil van een patiënt om te sterven te ondersteunen, door hulp bij zelfdoding of euthanasie”.

‘Dit zijn overhaaste manieren om met keuzes om te gaan die niet, zoals het mag lijken, een uiting van iemands vrijheid zijn, maar van een mogelijk afdanken van een patiënt of van onechte compassie als reactie op een hulpvraag die in de dood resulteert”, zei Franciscus.

Catechismus

De Catechismus van de katholieke Kerk omschrijft euthanasie als “een moord die ernstig in strijd is met de waardigheid van de menselijke persoon en met de eerbied voor de levende God als zijn Schepper. De beoordelingsfout die men te goeder trouw begaan kan hebben, verandert niets aan de aard van deze moorddadige ingreep, die steeds veroordeeld en uitgesloten moet worden” (nr. 2277)


Warning: Use of undefined constant PRODUCTION - assumed 'PRODUCTION' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/229029.cloudwaysapps.com/bjfkbkqnbn/public_html/wp-content/themes/kn/functions/default.php on line 21