fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Japanse bisschoppen: schaf atoomenergie af

KN Redactie 4 november 2016
image
Kerncentrale van Doel. (Foto: Katholiek Nieuwsblad/Jan Peeters)

De bisschoppen van Japan hebben de wereldgemeenschap opgeroepen een einde te maken aan nucleaire energie. Die zou onaanvaardbare risico’s met zich meebrengen.

De technische, ethische en theologische bezwaren tegen atoomenergie staan verwoord in een 290 pagina’s tellend document, aldus UcaNews.

Vervolg op eerder appel

De afschaffing van nucleaire energie: een appel van de katholieke Kerk in Japan is namens de Japanse bisschoppenconferentie geschreven onder leiding van de jezuïet Ichiro Mitsunobu. Het is een vervolg op een verklaring van de Japanse bisschoppen uit 2011. Die volgde een half jaar na de nucleaire ramp in Fukushima. Ook toen riepen de bisschoppen op atoomenergie vaarwel te zeggen.

Nucleaire geschiedenis

Het nieuwe document, dat binnenkort ook in het Engels verschijnt, bestaat uit drie delen. In het eerste wordt de nucleaire geschiedenis van Japan verhaald, waaronder Hiroshima, Nagasaki en Fukushima, maar ook de effecten van de atoomproeven bij de Bikini-eilanden op Japanse vissers.

Oproep tot solidariteit

Het tweede deel beschrijft wetenschappelijke en technische problemen die verbonden zijn aan atoomcentrales. In het derde deel wordt vanuit de katholieke leer naar atoomenergie gekeken.
In hun boek roepen de bisschoppen Kerken en andere godsdiensten op tot solidariteit in het streven om een einde te maken aan atoomenergie. (KN/CWN)