fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jarige paus: ‘ouderdom is een tijd van genade’

Cindy Wooden - Catholic News Service 17 december 2019
image
Archieffoto: paus Franciscus zegent een oudere vrouw tijdens zijn bezoek aan Paraguay in 2015. CNS Photo - Paul Haring

Paus Franciscus viert vandaag zijn 83e verjaardag. Aan de vooravond daarvan ontmoette hij een groep leeftijdsgenoten en zei tegen hen dat “ouderdom een tijd van genade is”.

“Aan grootouders, die de zegen hebben ontvangen om de kinderen van hun kinderen te mogen zien, is een grote taak toevertrouwd: het overbrengen van levenservaring en van de geschiedenis van het gezin, de gemeenschap, de mensen.”

Dat zei de paus tegen leden van de Italiaanse vereniging voor oudere werknemers. Die vereniging behartigt de rechten van oudere werknemers en bevordert vrijwilligerswerk door ouderen.

Seizoen van dialoog

Paus Franciscus spreekt uit ervaring: hij is geboren op 17 december 1936 en vierde vorige week zijn vijftigjarig priesterjubileum.

Hij vertelde de leden dat de ouderdom een ‘seizoen van dialoog’ zou moeten zijn, omdat “de toekomst van een volk van nature een dialoog en ontmoeting tussen oud en jong veronderstelt, om een samenleving te kunnen opbouwen die rechtvaardiger, mooier, meer solidair is en christelijker is”.

Speciale vaardigheid

Met het verstrijken van de jaren, zei hij, “hernieuwt de Heer zijn oproep tot ons. Hij roept ons op om het geloof te behouden en over te dragen; Hij roept ons op om te bidden, vooral om te bidden voor de ander; hij roept ons op om naast degenen te staan die het nodig hebben”.

“Ouderen en grootouders bezitten een unieke en speciale vaardigheid om de meest problematische situaties te begrijpen”, vervolgde de paus. “En wanneer ze voor deze situaties bidden, is hun gebed sterk en krachtig.”

Ouderdom is een geschenk

Door de ouderdom te beleven als een geschenk en als een tijd voor dialoog, tonen ouderen aan dat het traditionele stereotype van ouderen – ziek, gehandicapt, afhankelijk, geïsoleerd, bevangen door angst, buitengesloten – niet klopt, zei de paus.

Actieve senioren, zei hij, bestrijden ook een systeem dat zich meer richt op “kosten en risico’s” dan op “middelen en potentieel”.

Dialoog tussen jong en oud

“De toekomst – en dit is niet overdreven – zal worden gevonden in een dialoog tussen jong en oud”, zei hij. “We zijn allemaal geroepen om deze giftige wegwerpcultuur te bestrijden.”

“Met vasthoudendheid worden we opgeroepen om een ​​andere samenleving op te bouwen, een meer gastvrije, meer menselijke, meer inclusieve samenleving”, waarin jongeren niet worden genegeerd omdat ze nog niet werken en de ouderen niet worden genegeerd omdat mensen denken dat hun productieve jaren voorbij zijn.

“Denk eraan”, zei de paus, “praat met jonge mensen, niet om ze te verpesten, nee, om naar hen te luisteren, om iets te zaaien. Deze dialoog is de toekomst.”

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.