fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jeruzalem: kerkleiders bezorgd over incidenten tegen christenen

KN Redactie 30 oktober 2018
image
De Heilig Grafkerk. (Foto: AP)

Katholieke en koptische kerkleiders in het Heilig Land maken zich zorgen over incidenten tegen christenen.

Monniken van een salesianenklooster nabij Jeruzalem ontdekten op 16 oktober dat hun begraafplaats vernield werd. Op 24 oktober werd een koptische monnik hardhandig gearresteerd tijdens een demonstratie bij de Heilig Grafkerk.

Salesianenklooster

Op de begraafplaats van het salesianenklooster in Beit Jamal, ten westen van Jeruzalem, zijn kruisen gebroken en graven beschadigd. Het is niet de eerste keer dat het klooster slachtoffer is van vandalisme: in 2017 werd de kerk ervan ontheiligd, het jaar daarvoor werd het klooster zelf beschadigd. In geen van de gevallen zijn verdachten opgepakt.

“Wij betreuren het dat we dergelijke misdaden zo vaak moeten veroordelen, maar geen oplossingen op het gebied van veiligheid zien van de autoriteiten. En dat terwijl hoge functionarissen in dit land zeggen dat het hier met de christenen heel goed gaat”, meldde de Raad van katholieke bisschoppen van het Heilig Land in een verklaring. De Raad riep de Israëlische autoriteiten op om de daders te vinden en toekomstige misdaden te voorkomen door middel van publieke campagnes.

Liefdevol samenleven

In de afgelopen zes jaar zijn christelijke heiligdommen zo’n vijftig keer doelwit van vandalisme geweest. De congregaties roepen mensen op om “te leren op een liefdevolle en respectvolle manier met elkaar samen te leven, ongeacht de verschillen tussen mensen”.

Heilig Grafkerk

Op 24 oktober sleepten politieagenten een koptische monnik op hardhandige wijze weg van het plein bij de Heilig Grafkerk. De monnik is daarna gearresteerd.

Hij nam deel aan een betoging tegen restauraties die de Israëlische overheid had gepland voor een kapel die zowel de koptische als de Ethiopisch-orthodoxe Kerk claimen. De koptische monniken ontzegden restaurateurs de toegang tot de kapel nadat ze te horen hadden gekregen dat ze de restauratie zelf niet mochten uitvoeren.

Buitensporig geweld

In een verklaring keurde de koptische metropoliet Anba Antonios het “buitensporige geweld” dat de politie heeft gebruikt af. Hij meldde dat hij klachten heeft ingediend bij de Israëlische premier en de minister van Justitie.

“De politie probeerde ons te overtuigen de restauratie toe te staan, maar wij protesteerden omdat de Israëlische regering onze verzoeken bewust heeft genegeerd”, verklaart de metropoliet. “Toen kregen we te horen dat er geweld gebruikt zou worden als we niet akkoord gingen. Ons antwoord daarop was dat we ons klooster tot de laatste snik zouden verdedigen.”

Op voorspraak van de Egyptische ambassadeur is de gearresteerde monnik vrijgelaten. Volgens de verklaring zijn de restauraties zonder toestemming van de kopten doorgezet. Ook verklaren de kopten juridische stappen te overwegen om hun recht om het klooster te restaureren vast te leggen. (CNS)