<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Jezuïet Ladaria volgt kardinaal Müller op

KN Redactie 1 juli 2017
image
Luis Ladaria Ferrer SJ. (Beeld: Youtube)

Het Vaticaan heeft vandaag bevestigd dat de termijn van de Duitse kardinaal Gerhard Müller als prefect van de Congregatie van de Geloofsleer niet verlengd wordt. Morgen (zondag 2 juli) eindigt zijn vijfjarige termijn. Paus Franciscus benoemde de Spaanse jezuïet en aartsbisschop Luis Francisco Ladaria Ferrer (73) tot de opvolger van Müller.

Kritische houding

Over de redenen om Müllers ambtstermijn niet te verlengen heeft het Vaticaan geen mededelingen gedaan. Algemeen wordt aangenomen dat de kritische houding die Müller soms publiekelijk aannam ten aanzien van de paus – in het bijzonder rond de interpretatie van Amoris Laetitia – doorslaggevend is geweest.

Müller heeft zich meermaals gedistantieerd van de opvatting dat Amoris Laetitia een opening zou bieden voor hertrouwd gescheidenen om de communie te ontvangen, terwijl de paus dergelijke interpretaties wel toe zou juichen. Het Amerikaanse jezuïetentijdschrift America meldt op gezag van “geïnformeerde bronnen” dat diverse kardinalen er bij de paus op aangedrongen hadden Müller van zijn post te verwijderen, omdat zij vonden dat hij het gezag van het magisterium zou ondermijnen. 

Emeritaat

Ook meldt America dat paus Franciscus kardinaal Müller wel een andere functie binnen de Vaticaanse Curie had aangeboden, maar dat Müller dat had afgewezen omdat hij dat “beneden zijn waardigheid” vond na zijn prestigieuze functie bij de Congregatie voor de Geloofsleer. Ondanks het feit dat hij ‘pas’ 69 is, verkiest hij het emeritaat.

Opvolger

Met Müllers opvolger aartsbisschop Ladaria koos paus Franciscus voor een hooggekwalificeerd theoloog, orthodox in de leer en met een pastoraal gevoelige benadering. Luis Ladaria Ferrer werd in 1944 geboren in Manacor, op het Spaanse eiland Majorca. Hij studeerde rechten en theologie, trad in 1966 toe tot de Sociëteit van Jezus (de jezuïetenorde) en werd in 1973 priester gewijd.

Ladaria werd in 2008 door paus Benedictus XVI benoemd tot secretaris van de Congregatie voor de Geloofsleer en titulair aartsbisschop. Hij was betrokken bij de dialoog tussen het Vaticaan en de Pius X-broederschap, en was de voorzitter van de commissie die door paus Franciscus in het leven werd geroepen om de mogelijkheid van vrouwelijke diakens te onderzoeken.

(KN/KNA/Crux/America)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.