fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘Jezus’-hoofdband olympiër wekt wrevel

KN Redactie 22 augustus 2016
image
Neymar met de gouden medaille. (Foto: AP)

De Braziliaanse voetbalster Neymar heeft met zijn ‘100% Jezus’ hoofdband tijdens de Olympische medaille-uitreiking de nodige wrevel gewekt.

Feestje niet bederven

Veel gebruikers ergerden zich eraan dat de 24-jarige linksbuiten de Olympische Spelen gebruikte om zijn godsdienstige overtuiging uit te dragen. Hoewel het uiten van religieuze boodschappen volgens de reglementen verboden is, wil het IOC het voetbalfeestje van gastland Brazilië “niet bederven”. Het Braziliaanse team haalde goud bij de Spelen.

Belastingdienst

Op de sociale media was men minder mild. Nogal wat landgenoten beschuldigden hem ervan de publieke aandacht te misbruiken om zijn geloof op te dringen. “100% Jezus en 0% fiscus”, schreef een gebruiker, waarmee hij hintte op het conflict dat de voetbalster heeft met de Braziliaanse belastingdienst.
De meeste reaguurders steunen het gebaar van Neymar. “Wie in naam van de Heer speelt kan niet verliezen”, schreef een van hen.

Gewoonte geworden

Neymars hoofdband had ook al voor controverse gezorgd bij de finale van de Champions League 2015. Sinds 2009 verbiedt ook de internationale voetbalbond FIFA religieuze boodschappen. Dat was een reactie op de trend onder met name Braziliaanse voetballers uiting te geven aan hun persoonlijke geloofsovertuiging. Bij het laatste WK baden de spelers gezamenlijk op het veld en droegen zij t-shirts met godsdienstige leuzen.

Pinksterchristen

Neymar is sinds zijn kinderjaren nauw verbonden met de pinksterkerk Ogreja Batista Peniel. Daaraan schenkt hij tien procent van zijn inkomen. Sinds zijn transfer naar FC Barcelona stuurt de stichter van die kerk hem via zijn mobiele telefoon religieuze boodschappen.

Extravagant

In de Braziliaanse media ligt de voetballer geregeld onder vuur vanwege zijn extravagante levensstijl die scherp contrasteert met zijn strenggelovige imago.