<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

‘K9’: ‘Volle steun’ voor paus en diens leergezag

KN Redactie 14 februari 2017
image
De Raad van Kardinalen, de 'K9', bijeen met paus Franciscus. (Foto: AP)

De ‘K9’, de raad van negen kardinalen die de paus adviseert over de curiehervorming, geeft paus Franciscus en diens leergezag “volledige ondersteuning”.

Met het oog op “actuele gebeurtenissen” zeggen de negen leden de paus hun “volledige ruggensteun” toe, meldde het Vaticaan maandag. Ook spraken de kardinalen “hun volle instemming en ondersteuning” uit voor zowel Franciscus’ persoon als zijn leergezag.

Ongebruikelijk

De Raad van Kardinalen adviseert de paus behalve over de curiehervorming ook over andere zaken met betrekking tot het bestuur van de Kerk. De ‘K9’ geldt inmiddels, schrijft het katholieke persbureau KNA, als Franciscus’ naaste adviesorgaan.

Een dergelijke openlijke steunbetuiging aan de paus is ongebruikelijk en wijst op spanningen in het Vaticaan, schrijven waarnemers.

De verklaring gaat niet verder in op wat de “actuele gebeurtenissen” zijn. Mogelijk gaat het om het openbaar maken van de brief met vragen over Amoris Laetitia en de voortgaande discussie daarover, de pauskritische posters die in Rome werden opgehangen of de satirische nep-uitgave van de Vaticaanse krant Osservatore Romano.

‘De band van broederschap’

Opvallend is dat paus Franciscus maandag in zijn preek inging op hoe afwezigheid van een waar gevoel van broederschap ruimte geeft voor het woekeren van conflicten en tot vernietiging kan leiden.

Tijdens de ochtendmis in Casa Santa Marta ging de paus in op hoe Kain de wrok tegen zijn broer Abel liet groeien tot het punt dat die hem ertoe bracht zijn broer te vermoorden. Op dezelfde manier, zei Franciscus, kunnen kleine klachten groeien en uiteindelijk “de band van broederschap vernietigen”.

Zulke kleine conflicten, voegde hij toe, kunnen “zelfs onder onze collega’s in het bisschopsambt” zichtbaar zijn. Paus Franciscus vroeg de gelovigen tegen deze conflicten te vechten om het gevoel van broederschap te bewaren.

Kersttoespraak tot Romeinse curie

De ‘K9’ bedankte in zijn verklaring Franciscus ook voor de kersttoespraak die hij in 2016 tot de Romeinse curie richtte. Daarin stond de curiehervorming centraal. De negen kardinalen zeggen zich erdoor bemoedigd te hebben gevoeld. De toespraak, schrijven ze, gaf de richting voor het hervormingswerk aan.

‘Kwaadwillende weerstanden’

In zijn toespraak zei paus Franciscus onder meer dat het gaat om een “proces van geestelijke groei en vooral bekering”. Hij ging ook kort in op de kritiek uit eigen kring. Naast constructieve kritiek, angst en traagheid bestaan er “kwaadwillende weerstanden” die voortkomen uit een “verkeerde geest”.

Dit soort weerstand tegen hervorming, die “vaak in schaapskleren” voorkomt, verstopt zich “achter rechtvaardigende en in vele gevallen aanklagende woorden” en vlucht “in tradities, schijn, formaliteiten, in het bekende”.

K9 tot en met woensdag bijeen

De ‘K9’ is nog tot en met woensdag bijeen. In de achttiende ronde van besprekingen staat overleg over de toekomst van de congregaties en andere afdelingen van de Romeinse curie centraal. (KNA/CC)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.