fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kameroen: dode bisschop blijkt gemarteld en vermoord

KN Redactie 9 juni 2017
image
Mgr. Balla (Foto: aartsbisdom Yaoundé)

De Kameroense bisschop Jean-Marie Benoît Balla van Bafia, die vorige week dood werd gevonden in een rivier, blijkt te zijn gemarteld.

De 58-jarige bisschop Balla had op 30 mei ‘s avonds laat zijn huis verlaten en keerde niet terug. Zij auto werd geparkeerd aangetroffen op een brug bij de rivier de Sanaga. Daarin lag een briefje met de tekst: “Zoek mij niet! Ik ben in het water.”

Afscheidsbrief

Volgens sommigen was het een afscheidsbrief en had de bisschop zelfmoord gepleegd. Anderen vermoedden moord. Er zijn de laatste tijd verschillende priesters vermoord, zaken die niet zijn opgelost.
Op 2 juni werd het lichaam van mgr. Balla op een tiental kilometers van de brug in het water gevonden.

Autopsie

Afgelopen week werd het resultaat van de autopsie bekend gemaakt. Daaruit bleek dat de bisschop minder dan vier uur in het water heeft gelegen voor hij werd gevonden. De doodsoorzaak was niet verdrinking, maar een “brute moord”.
Ook zijn sporen van marteling aangetroffen.

Niet suïcidaal

Er wordt nu officieel niet langer uitgegaan van zelfmoord maar van moord. Aartbisschop Cornelius Esua van Bamenda verklaarde tegenover de media dat zijn vermoorde ambtsbroeder niet de indruk maakte van iemand die suïcidaal zou zijn.

Zeer geliefd

De Kameroense jezuïet Ludovic Lado zei in La Croix geen idee te hebben waarom een “discrete en toegewijd” man als bisschop Balla het doelwit van moord zou kunnen zijn. Volgens lokale kranten was hij onder de gelovigen zeer geliefd en werd hij vaak als “papa Benoît” aangeduid. Hij stond vooral bekend om zijn zorg voor zieken en gemarginaliseerden.

Eerdere moord

Sommigen leggen een verband met de moord op de rector van het kleinseminarie van Bafia, eerder in mei. Pater Armel Collins Ndjama werd dood in zijn kamer aangetroffen.
Bisschop Balla zou erg aangedaan zijn door de dood van de priester en zou afspraken hebben afgezegd om zelf op onderzoek uit te gaan.
Katholieke leiders in Kameroen hebben opgeroepen tot gebed voor de vermoorde bisschop.
Mgr. Balla werd geboren in 1959 en werd in 1987 priester gewijd in Yaounde. Hij werd in 2003 bisschop van Bafia. (KN/CNA)