<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Misbruik

Kardinaal Barbarin verontschuldigt zich voor oude misbruikzaken in zijn bisdom

KN Redactie 25 maart 2016
image
Kardinaal Philippe Barbarin - hier op de fiets op het Sint-Pietersplein. (Foto: AP)

De Franse kardinaal Philippe Barbarin heeft zich verontschuldigd voor seksueel misbruik door priesters van zijn aartsbisdom Lyon.

In een op Witte Donderdag verschenen verklaring citeert de kardinaal paus Franciscus, waar hij zegt dat hij “verplicht was alle kwaad begaan door enkele priesters op zich te nemen, en zich persoonlijk te verontschuldigen voor de schade die zij hebben veroorzaakt”.

‘Wat te doen met deze oude zaken?’

Kardinaal Barbarin ligt onder vuur vanwege onthullingen van misbruik, dat overigens plaatsvond voordat hij aartsbisschop van Lyon werd.

“Ik weet wat in huidige zaken gedaan moet worden”, stelt hij. “Maar wat te doen met deze oude zaken?”

De kardinaal heeft herhaaldelijk gezegd dat hij nooit bewijs van misbruik heeft verdoezeld en onmiddellijk heeft gehandeld bij klachten.

‘Onderzoek van het misbruik’

Uit opiniepeilingen blijkt dat een meerderheid van de Fransen vindt dat Barbarin op moet stappen, maar de beschikbare feiten lijken zijn betoog te ondersteunen, stelt Catholic Culture.

In een door cruxnow.com gepubliceerd artikel schrijft Amicie Pelissie du Rausas van de Franse tak van Catholic Voices dat terugtreden geen zin zou hebben.

De kardinaal “is niet schuldig bevonden aan enige misdaad, ontkent de beschuldigingen en dringt openlijk aan op onderzoek van het misbruik en de manier waarop de Kerk ermee omging”.

‘Meteen actie’

Met betrekking tot een priester uit een van de oude zaken maakte hij wellicht een inschattingsfout, schrijft, Pelissie Du Rausas, “maar het kan niet worden vergeleken met het willens en wetens toedekken van de daden van een actieve crimineel”.

“In zowel 2006 als 2014 ondernam Barbarin meteen actie zodra hij hoorde van de beschuldigingen, ontsloeg de beschuldigde priesters, hield hen onder strikt toezicht en werkte samen met de politie, zoals hij opnieuw gezegd heeft dat hij zal doen. De politie heeft dit bevestigd.”

Rioufol: Barbarin krijgt rekening gepresenteerd

Columnist Ivan Rioufol van Le Figaro schreef eerder dat kardinaal Barbarin nu de rekening krijgt gepresenteerd voor zijn verzet tegen de invoering van het ‘homohuwelijk’.

Volgens Rioufol heeft met name premier Manuel Valls de kwestie nog meer gepolitiseerd ten koste van de kardinaal en de Kerk. Valls riep Barbarin openlijk op “zijn verantwoordelijkheid te nemen”. (CC/Crux)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.