<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Brandmüller: ‘Moge aftredende paus uitzondering blijven’

KN Redactie 27 juli 2016
image
Kardinaal Walter Brandmüller (beeld: YouTube)

Kardinaal Walter Brandmüller, de voormalige president van de Pauselijke Commissie voor Historische Wetenschappen, vindt dat het aftreden van paus Benedictus XVI onverstandig was.

Hij suggereert dat de kerkelijke wet zou moeten worden aangepast om de procedures voor en de gevolgen van een pauselijk aftreden helder te maken. Ook titel en kleding van een ‘ex-paus’ zouden vastgesteld moeten worden, terwijl hij zeker geen pauselijke begrafenis zou mogen krijgen.

Hopelijk nooit weer

In het gezaghebbende Italiaanse juristenblad Statoechiese zegt kardinaal Brandmüller dat hoewel het besluit tot aftreden alleen bij de paus ligt, het voor een zaak van dergelijk belang wijs zou zijn als de paus het College van Kardinalen zou raadplegen. Hij suggereert ook dat de status van een afgetreden paus helder omschreven zou moeten worden, en pleit tegen de term ‘paus-emeritus’ als een mogelijke bron van verwarring en schismatieke verdeling. “Het aftreden van de paus is mogelijk en het is gedaan. Maar laten we hopen dat het nooit weer gebeurt.” (KN/Catholic Culture/Sandro Magister)

Een traditie van eeuwen tegenover de waan van de dag

In een wereld waarin alles voortdurend verandert en onder druk staat, is katholieke kwaliteitsjournalistiek een uniek en kostbaar goed. Op KN.nl heeft u altijd toegang tot het laatste nieuws uit kerk en samenleving, en vindt u uitgebreide reportages en verhelderende analyses van onze gespecialiseerde redacteuren.

Voor maar € 1,40 per week leest u altijd als eerste al het moois dat KN.nl te bieden heeft, heeft u online onbeperkt toegang tot al onze artikelen én steunt u het voortbestaan van de laatste katholieke krant van Nederland.

Dus geef om katholieke kwaliteitsjournalistiek en word lid van KN Online.