fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Burke: ‘Gezinssynode heeft katholieken in verwarring gebracht’

KN Redactie 28 maart 2016
image
Kardinaal Raymond Burke (foto: archstl.org)

Kardinaal Raymond Burke waarschuwt dat de verwarring onder katholieken over echtscheiding en homoseksualiteit zich snel verspreidt.

Hij zei dit in een groot interview dat Jeanne Smits, correspondente van LifeSiteNews in Parijs, hem afgenomen heeft. Volgens Burke, tot voor kort rechter van de hoogste rechterlijke instantie van het Vaticaan, was er sprake van “manipulatie” op de gezinssynode van bisschoppen, die afgelopen oktober in Rome gehouden is.

Intrinsiek kwaad

Wijzend op bisschoppen wier beweringen inzake homoseksualiteit “onbestraft” bleven, zei kardinaal Burke dat het zonneklaar is dat “de verwarring zich werkelijk op een alarmerende manier uitbreidt” binnen de Kerk. En die heeft gevolgen. “Ik hoor het zelf: ik hoor het van katholieken, ik hoor het van bisschoppen”, zei hij. “Mensen stellen nu bijvoorbeeld dat de Kerk haar leer met betrekking tot buitenhuwelijkse relaties, met betrekking tot het intrinsieke kwaad van homoseksuele daden heeft veranderd.”

Relativeren en verduisteren

Voor kardinaal Burke is het helder “dat er individuen waren die blijkbaar een zeer sterke invloed op het synodeproces uitoefenden, die een agenda doordrukten die niets te maken heeft met de waarheid over het huwelijk die onze Heer zelf ons leert, zoals die ons in de Kerk wordt doorgegeven.” Hij legde verder uit: “Die agenda ging erom te proberen buitenhuwelijkse relaties en seksuele daden tussen mensen van hetzelfde geslacht te rechtvaardigen en op een of andere manier duidelijk de schoonheid van de leer van de Kerk over het huwelijk als een trouwe, onontbindbare en procreatieve vereniging van één man en één vrouw te relativeren en zelfs te verduisteren.”

Vals onderscheid

Een van de terugkerende frasen op de gezinssynode bij wie verandering wilden, was dat de verandering puur pastoraal was en nimmer leerstellig. Wat kardinaal Burke echter betreft is dat “simpelweg een vals onderscheid”. “Er kan niet iets bestaan dat waarlijk pastoraal in orde is en leerstellig niet in orde”, voegde hij eraan toe. “En dus is zeggen dat we alleen maar pastorale veranderingen doorvoeren die niets met de leer te maken hebben, vals.”

Grote gezinnen

De kardinaal moedigde getrouwde stellen aan om edelmoedig te zijn in het krijgen van kinderen, waarbij hij valse opvattingen afkeurde over de ecologische noodzaak van bevolkingsbeheersing. “De waarheid is dat als God een stel tot het huwelijk geroepen heeft, hij hen ook oproept edelmoedig te zijn in het ontvangen van de gave van nieuw menselijk leven”, zei hij. “En dus hebben we vandaag grote gezinnen nodig, en God zij dank zie ik bij sommige jonge stellen vandaag een opmerkelijke edelmoedigheid met betrekking tot kinderen.”

Rentmeesters

Burke zei “erg bezorgd” te zijn dat “mensen er op een foute manier toe gebracht worden te denken dat ze een of andere manier van geboortebeperking moeten uitoefenen om verantwoordelijke rentmeesters van de aarde te zijn.” Eerder is het zo dat “in feite het geboortecijfer in de meeste landen ver onder het niveau ligt dat nodig is om de huidige bevolking te vervangen.” (KN/LifeSiteNews)

Lees het hele interview (Engels) met kardinaal Burke bij LifeSiteNews.