fbpx
<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Caffarra (79) overleden: ‘wijze herder vol ijver’

KN Redactie 8 september 2017
image
Foto: AP

De emeritus-aartsbisschop van Bologna, kardinaal Carlo Caffarra, is woensdag op 79-jarige leeftijd overleden. Hij werd in 2006 door paus Benedictus XVI tot kardinaal gecreëerd en stond tussen 2004 en 2015 aan het hoofd van het bisdom Bologna.

Caffarra was al enige tijd ziek, meldt het Vaticaan. Paus Franciscus stuurde direct na zijn overlijden een telegram naar het bisdom Bologna, waarin hij zich aansloot bij het verdriet om het verlies van “een wijze herder, vol ijver”. De paus loofde Caffarra om “zijn vreugdevolle dienst voor het Evangelie” en “zijn intense liefde voor de Kerk”.

Dubia-brief

Caffarra was een van de vier kardinalen die de zogeheten dubia-brief ondertekende, waarin om opheldering werd gevraagd over enkele passages van de apostolische exhortatie Amoris Laetitia. Omdat hier geen reactie op kwam, besloten de vier hun brief te publiceren en vroegen ze de paus daarna openlijk om een audiëntie. Ook op dat verzoek kwam geen antwoord.

De kardinaal werd door enkele media omschreven als tegenstander van paus Franciscus, maar hij verweerde zich fel tegen die aantijging. “Ik heb liever dat men zegt dat de aartsbisschop van Bologna een minnares heeft, dan dat ze beweren dat hij een tegengestelde gedachte heeft dan de paus”, zei Caffarra in 2014.

“Als een bisschop anders denkt dan de paus moet hij zijn bisdom verlaten, omdat hij zijn gelovigen naar een weg zou leiden die niet meer de weg van Jezus Christus is”, aldus de kardinaal, die stelde geboren te zijn als ‘papist’ (paus-aanhanger) en ook zo te willen sterven.

Humanae Vitae

Caffarra gold als een deskundige op het raakvlak van seksualiteit, huwelijk en gezin. In de jaren zeventig verdiepte hij zich in de encycliek Humanae Vitae, die destijds bron van discussie vormde.

Op verzoek van paus Johannes Paulus II richtte Caffara in 1981 het Pauselijke Instituut Johannes Paulus II voor Huwelijk en Gezin op, waarvan hij voorzitter was totdat hij in 1995 aarsbisschop werd van Ferrara-Comacchio. Daarnaast was hij raadgever van de Congregatie voor de Geloofsleer en maakte hij tussen 1974-1984 deel uit van de Internationale Theologencommissie.

Begrafenis

Caffarra, die overigens doctor was in het Kerkelijk Recht, stond bekend als een gerenommeerde moraaltheoloog en was de auteur van verschillende publicaties over morele en ethische thema’s.

De uitvaart van de kardinaal vindt op zaterdag 9 september plaats in de Sint-Pietersbasiliek. De burgemeester van Bologna, Virginio Marola, heeft voor die dag een dag van rouw afgekondigd voor de hele stad.