<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Danneels overleden

KN Redactie 14 maart 2019
image
Kardinaal Godfried Danneels (1933-2019) Foto: KTRO

De Belgische kardinaal Godfried Danneels is overleden, meldt kerknet.be. De emeritus-aartsbisschop van Mechelen-Brussel werd 85 jaar oud.

Danneels overleed vanmorgen in zijn woonplaats Mechelen. Daar vindt op 22 maart in de Sint-Romboutskathedraal ook zijn uitvaart plaats.

De op 4 juni 1933 in Kanegem geboren Danneels studeerde aan het seminarie van het bisdom Brugge, wijsbegeerte in Leuven en theologie in Rome, waar hij later ook zou promoveren Hij werd in 1957 priester gewijd en was vervolgens onder meer docent aan het seminarie van Brugge en, vanaf 1969, aan de faculteit Theologie van de KU Leuven.

Op 16 november 1977 werd Godfried Danneels door paus Paulus VI benoemd tot bisschop van Antwerpen benoemd. Op 18 december van dat jaar ontving hij de bisschopswijding uit handen van kardinaal Leo Suenens.

Aartsbisschop en kardinaal

Iets meer dan twee jaar later, op 21 december 1979, benoemde paus Johannes Paulus II hem tot aartsbisschop van Mechelen-Brussel. Kort na zijn aantreden in Mechelen benoemde de paus hem als een van de gedelegeerde voorzitters van de bijzondere synode van de Nederlandse bisschoppen. Die werden in 1980 door Johannes Paulus II in Rome bijeengeroepen om zich te beraden op de situatie van de Nederlandse Kerk, die onder zware verdeeldheid en een gezagscrisis gebukt ging.

Op 2 februari 1983 creëerde diezelfde paus Danneels tot kardinaal. In die hoedanigheid nam hij deel aan de conclaven van 2005 en 2013, waarin respectievelijk paus Benedictus XVI en paus Franciscus verkozen werden.

Emeritaat

In 2008 diende de 75 geworden Danneels zijn ontslag in, dat begin 2010 werd aanvaard. Begin dat jaar raakte hij nog in opspraak in de zaak rond de Brugse bisschop Roger Vangheluwe, die aftrad nadat hij had toegegeven een neef seksueel misbruikt te hebben. De transcripties van de opname van een gesprek tussen Vangheluwe, Danneels en het slachtoffer leken er op te wijzen dat de kardinaal probeerde de zaak buiten de publiciteit te houden (al ontkende hij dit bij monde van woordvoerder).

Sinds zijn emeritaat leefde Danneels teruggetrokken, al nam hij op verzoek van paus Franciscus nog deel aan de gezinssynodes van 2014 en 2015.

‘Danneels zeer dankbaar’

Kardinaal Jozef De Kesel, de huidige aartsbisschop van Mechelen-Brussel, zegt op kerknet.be: “We zijn kardinaal Danneels zeer dankbaar. Gedurende vele jaren heeft hij het herderschap in de Kerk uitgeoefend en dat in een periode van fundamentele veranderingen in Kerk en samenleving. Gaandeweg is zijn uitstraling groot geworden, zowel in ons land als in de wereldkerk. Door zijn woord, met zoveel innige bezieling gesproken en geschreven, heeft hij ons steeds naar de bron geleid. Altijd met zachte hand. Hij heeft ook beproevingen gekend, en op het einde was hij fel verzwakt en uitgeput. We blijven hem dankbaar gedenken. Moge hij rusten in Gods vrede.”