<

Geef om katholieke journalistiek

doneer
Nieuws

Kardinaal Eijk ontvangt Italiaanse cultuurprijs

KN Redactie 30 oktober 2018
image
Kardinaal Wim Eijk (Foto: Jan Peeters)

Kardinaal Wim Eijk is zaterdag in Rome onderscheiden voor het verdedigen van het geloof. Hij kreeg de San José Sanchez del Rio Martire-prijs, een initiatief van de Italiaanse Giuseppe Sciacca Stichting.

Tijdens de bijeenkomst in de Pontificia Università Urbaniana te Rome waren vertegenwoordigers aanwezig van overheden, het leger en het corps diplomatique. Onder de aanwezige diplomaten was Caroline Weijers, de nieuwe Nederlandse ambassadeur bij de Heilige Stoel.

‘Sterke morele integriteit’

De Fondazione Giuseppe Sciacca werd opgericht ter nagedachtenis aan de student Giuseppe Sciacca, die omkwam bij een parachutesprong en tijdens zijn korte leven “blijk gaf van een sterke morele integriteit”, aldus de stichting. De cultuurprijs werd eerder toegekend aan onder anderen paus Benedictus XVI, kardinaal Peter Turkson en kardinaal Angelo Bagnasco.

De San José Sanchez del Rio Martire-prijs is vernoemd naar een jonge Mexicaanse martelaar. Hij weigerde zijn geloof te verloochenen en werd daarom in 1928 door soldaten vermoord.

Grote dankbaarheid

Kardinaal Eijk ontving de prijs uit handen van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini. Salvini is de voorman van de rechtse partij Lega Nord en voorzitter van het wetenschappelijk comité van de Fondazione Giuseppe Sciacca.

Eijk sprak in een toespraak zijn “zeer grote dankbaarheid” uit . “Ik zeg met diepe overtuiging dat deze onderscheiding op de eerste plaats aan de Heer Jezus Christus is toegekend. Hij heeft mij geroepen tot het priesterschap en het bisschopsambt. En dat niet alleen: Hij heeft mij ook de genade en de kracht gegeven om priester en vervolgens bisschop te zijn en de genade om hierin te volharden.”

Het bij de prijs behorende geldbedrag schenkt hij aan “diaconale liefdewerken in het aartsbisdom Utrecht.”

Erevoorzitter

De erevoorzitter van de Giuseppe Sciacca Stichting is kardinaal Raymond Burke, een van de vier kardinalen die met hun zogeheten dubia-brief paus Franciscus om opheldering van Amoris Laetitia hebben gevraagd.

Eerder waren kardinaal George Pell (2016) en kardinaal Óscar Rodríguez Maradiaga (2015) erevoorzitter. Beiden maken deel uit van het zogeheten K9, de Raad van Kardinalen die paus Franciscus moet helpen bij de hervorming van de Romeinse curie. (KN/Aartsbisdom)